Evropska komisija i Fondacija „Mis van der Roe” saopštili su pet finalista koji su ušli u najuži izbor za ovogodišnju nagradu Evropske unije za savremenu arhitekturu.

Za nagradu koja nosi ime jednog od začetnika moderne arhitekture prijavilo se 335 radova iz 37 evropskih zemalja. Stručni žiri uvrstio je u uži izbor gradsku skupštinu u Gentu u Belgiji, gradski park „Superkilen” u Kopenhagenu, koncertnu dvoranu „Harpa” u Rejkjaviku, dom za stare u Alkaser do Salu u Portugaliji i drvenu konstrukciju „Metropol Parasol” u Sevilji.

Dobitnik najveće arhitektonske nagrade u Evropi biće proglašen u maju, a nagrada se dodeljuje u junu u paviljonu u Barseloni koji je nemački arhitekta projektovao za Međunarodnu izložbu 1929. godine.

Nagrada „Mis van der Roe” dodeljuje se na svake dve godine od 2001. kao priznanje izuzetnim dostignućima evropskih profesionalaca u razvoju novih ideja i tehnologija. Pored glavne nagrade dodeljuje se i specijalno priznanje.

Među ranije nagrađenim ostvarenjima su: Novi muzej u Berlinu, Norveška nacionalna opera i balet u Oslu, Muzej savremene umetnosti u Leonu u Španiji i holandska ambasada u Berlinu.

Dva specijalna priznanja dodeljena su zdanjima u regionu: gimnaziji u Koprivnici u Hrvatskoj 2009. i zgradi ljubljanskog matematičkog fakulteta 2007. godine.

Nominovani iz Srbije
Među 335 nominovanih našlo se 11 ostvarenja iz Srbije, ali nijedno nije među pet najboljih: Vaspitno-popravni dom u Kruševcu, Trg ispraćaja na Novom bežanijskom groblju, Vila „Radović” na Senjaku, poslovni objekat „Rudnap Agraf” u Novom Sadu, Kula Nebojša, upravna zgrada Rajfajzen banke, obdanište na Bežanijskoj kosi, hotel „Centar” u Novom Sadu, turističko-kulturni kompleks „Tera Panonika” u Mokrinu, džez-klub „Čekaonica” u Beogradu i program „Urbani džepovi Beograda”. (Politika)