Ovo je jedini rezervat prirode koji nikada ne zatvara kapiju za posetioce. A, za proleće i prve lepe dane spremniji su nego ikada ranije…

Lepa priroda, laka šetnja i dobar zalogaj – glavna su preporuka „Zasavice“. Pristupačne cene, blizina Beograda i gostoljubivi domaćini osnovni su razlog zašto je ovaj specijalni rezervat najpopularnija vikend destinacija u Srbiji.

„Zasavica“ je jedini rezervat prirode koji nikada ne zatvara kapiju za posetioce. A, za proleće i prve lepe dane spremniji su nego ikada ranije.

– NAŠ kamp je proglašen među 50 najboljih u Evropi – podseća Slobodan Simić, upravnik ovog specijalnog rezervata. – Spremna je i naša farma sa mangulicama, magarcima, podolskim govedima i ostalim autohtonim vrstama.

Jedan od razloga zašto mnogi turisti dolaze u „Zasavicu“ je i odličan i novčaniku pristupačan ručak. Druge zanimaju dabrovi koji se množe. Izgradnjom brana, stigli su do Šapca, a mogu se videti u popodnevnim časovima. Foto-safari i posmatranje ptica je, kao i laka šetnja stazom zdravlja (od tri ili šest kilometara), glavni mamac za strane turiste.

Za ribolovce je pravi raj, a 1. aprila počinje sezona na štuke. Tokom godine ribolovci, uz dnevnu dozvolu, mogu da iznajme čamac kojim bi se otisnuli u mirne vode Zasavice.

Inače, rečica Zasavica, dugačka 33 kilometra, staro je korito Drine i Save. U ovoj očuvanoj oazi prirode raste 800 vrsta biljaka, a mnoge su retke ili ugrožene.

Najbolji način da se uživa u „Zasavici“ je šetnja od Šumareve ćuprije u selu Zasavica, prema kafani „Kod dabra“, jer se prolazi kroz šumu, livade, njive. Čitavim putem postavljene su dvojezične informativne table i markeri za pravac staze. (Novosti)

Info
* Beograd – Zasavica: 75 km
* Ulaznica je 200, a za decu 150
* Vožnja brodom: 250 dinara
* iznajmljivanje čamca: 200 din.
* Pljeskavica sa pomfritom i salatom: 450 dinara
* Paprikaš: 600 dinara
* Riblja čorba i riba na roštilju: 600 dinara
* Radno vreme: od 9 do 18 časova
* Web: zasavica.org.rs