Svi koji su zainteresovani za besplatno putovanje u Norvešku, imaju jedinstvenu priliku da svoju želju ostvare uz pomoć jednog jedinog vriska.

Kada biste pitali Norvežane koji su njihovi najuspešniji „izvozni proizvodi“, verovatno bi se veliki broj anketiranih odlučio za Edvarda Munka, čuvenog slikara čiji je „Vrisak“ obeležio jedno poglavlje istorije umetnosti.

U čast obeležavanja sto pedesetog Munkovog rođendana, kompanija „Visit Norway“ krajem januara pokrenula je zanimljivu nagradnu igru. Oni koji žele da osvoje vredne nagrade, treba da postave snimak svog vriska na sajt Visitnorway. Iz pomenute kompanije nadaju se da će uspeti da od pristiglog video materijala montiraju najduži virtuelni vrisak ikada, prenosi CNN.

A kakve vi koristi imate od toga?

Za autore usnimljenih vrisaka koji osvoje najviše glasova obezbeđene su nagrade – besplatno putovanje u Norvešku i novčana nagrada od pet hiljada dolara. Da pogledate dosadašnje prijavljene kandidate, posetite YouTube stranicu kompanije „Visit Norway“.

Ukoliko želite da se zadržite samo na Munkovom „Vrisku“, ostaje vam da pronađete jednu od četiri verzije tog dela. Njih je Munk naslikao u periodu između 1893. i 1910. godine, a danas su rasute po muzejima širom sveta.

Prošle godine verzija iz 1985. godine prodata je na aukciji za rekordnih 120 miliona dolara, postavši tako najvrednije umetničko delo prodato aukcijskim putem. Taj primerak, sada vlasništvo milijardera Liona Bleka, do aprila će biti izložen u Muzeju moderne umetnosti (MOMA) u Njujorku. Preostale tri verzije nalaze se u Norveškoj, od kojih su dve smeštene u Munkovom muzeju u Oslu, a jedna je izložena u Nacionalnoj galeriji Norveške. (B92)