U ovo doba godine svi priželjkujemo nešto više temperature. Međutim, ako sunce nema milosti prema našim krajevima, možda možemo da odemo tamo gde ono uvek stanuje.

Bilo da tražite odmor na plaži u sred zime ili želite da u toplom danu istražite neke istorijske građevine, imamo nekoliko predloga za vas.

Za avanturiste: Kostarika
Kostarika može biti i mirna oaza i turistička “bomba” u zavisnosti od toga u koje doba godine je posetite. Ipak, ovde ima daleko manje gužve u odnosu na susedni Meksiko i Karibe. Najbolje vreme za posetu je od decembra do aprila, jer tada nema kiša, a dani su dugi i sunčani. Ovde možete uživati u divnim plažama i avanturama u prirodi, a da ne prelazite velike razdaljine.

Hrana za dušu: Sidnej, Australija
Sidnej je kulturni centar u procvatu. Ima nekoliko impresivnih muzeja od kojih su najbolji Muzej savremene umetnosti i Umetnička galerija Novog Južnog Velsa. Vredan pažnje je i Roks deo grada sa kaldrmisanim ulicama, divnom arhitekturom i raznim prodavnicama. Taronga zoo vrt jedan je od najboljih u svetu, a već neko vreme turisti opsedaju Koala park, takođe u Sidneju. Uz sve to, možete se odmarati i na plažama, kojih u ovom gradu ima čak 60.

Za Indijanu Džounsa u vama: Beliz
Beliz je postao poznat zbog mogućnosti za ronjenje i ruševinama naseobina drevnih Maja. Ova zemlja uz to ima prelepu prirodu, ogromne šumske rezervate za divlje životinje, pa ne zaboravite da spakujete udobnu obuću za duga pešačenja. Ovde obično treba probati riblje specijalitete koji su izvanredni.

Za praznični duh: Rio de Žaneiro, Brazil
Svakako je sada prekasno da odete na Karneval koji traje do 12. februara. Ipak, u Riju ima šta da se radi i kad prođu svetkovine. Za početak, idite na vrh Korkovada kod spomenika Hrista Spasitelja i okupajte se na plažama Kopakabana i Ipanema. Posetioci ne bi trebalo da propuste ni Muzej savremene umetnosti Niteroi, Tižuka nacionalni park (najveća urbana šuma na svetu) i mnoga druga zanimljiva mesta. Noć započnite večerom u Zona Sul delu grada, a zatim pratite ritam sambe do Lape, najzabavnijeg dela Rija. (B92)