Pomoravsko vinogorje sa “Jagodinskom vinarijom 1892” i vinarijama “Cilić” i “Timet” u ovom kraju, i Vinarijom “Miletić” u Opariću kod Rekovca ucrtane su u Vinski put Srbije, projekat iza koga “stoji” Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja.

Obeležavanjem Vinskog puta kroz Jagodinsko vinogorje, koje treba da bude završeno naredne nedelje, jagodinske vinograde i lozu koja datira još iz doba Rimljana, vratiće na vinsku kartu Srbije, zahvaljujući, pre svega, upornosti vinara i ne malim sredstvima koja ulažu u vinograde i vinarije.

Direktorka “Jagodinske vinarije 1892” Adriana Milosavljević izjavila je novinarima da su vinari jagodinskog vinogorja “želeli bas svoj put” i objasnila da Vinski put nije samo putokaz do vinarija, već predstavljanje Jagodinskog vinogorja svuda u svetu gde se predstavljaju vinari Srbije.

“Turistima, stranim i domaćim, bićemo mnogo dostupniji, a na našoj promociji radiće i nadležno ministarstvo i Turistički savez Srbije”, dodala je Milosavljevićeva.

Ona je napomenula da će turisti, ljubitelji dobrog vina, moći po pristupačnim cenama da konzumiraju vina ovih vinarija, koje planiraju i zajednički nastup na sajmovima vina.

“Jagodinska vinarija 1892” ima 64 hektara vinograda, a nova savremena vinarija je kapaciteta 500.000 litara. Najveći deo sortimenta zauzimaju merlo i kaberne sovinjon, game, frankovka i crni burgundac, a od belih sorti rajnski rizling i šardone.

Ekskluzivnu liniju čine vina “Sa notom” i to su bela vina Lira-rajnski rizling i Lauta-šardone i crna vina piano-kaberne sovinjon i merlo i viola-pino crni.

“Plan je da (Jagodinska) ‘ružica’ povrati primat medju crvenim vinima, jer je reč o vrhunskom vinu sa geografskim poreklom, pravim ambasadorom Jagodinskog vinogorja sa svim odlikama regiona”, rekla je Milosavljevićeva i podsetila da je ovo vino lane na Balkanskom sajmu vina u Sofiji osvojilo srebrnu medalju, medju 400 vina iz zemalja regiona.

“Zadovoljni smo, to je velika nagrada za nas, jer naša su mlada”, rekla je Milosavljevićeva Tanjugu.

Ona je napomenula da je u toku izgradnja degustacione sale u vinogradima, neposredno uz vinariju, a u planu je izgradnja motela sa 30 postelja, specijalizovane prodavnice vrhunskih vina, ergele konja… Vinarija “Cilić”, udaljena oko 15 kilomatara severozapadno od Jagodine, izgradjena prošle godine na 12 hektara vinograda, uspešno izvozi u Francusku i Sloveniju.

Vlasnik Milorad Cilić, sa ocem poznatim tehnologom i enologom “Navipa” i “Čoke” Zoranom Cilićem, ističe da je “sledeća destinacija njihovim vinima Kina”. (B92)