Od 6. do 10. marta u Berlinu će biti održan jedan od najvećih svetskih sajmova turizma!

Osim toga što je glavni grad Nemačke poznat po razvijenom kulturnom životu i odličnom provodu, u tom periodu se održava i najveći i najuticajniji sajam turizma, koji posetiocima pruža mogućnost da zavire i u najskrivenije kutke naše planete.

Nemačka predstonica je tokom vekova burne istorije sakupila brojne priče koje čekaju na radoznale posetioce, da ih zaintrigira dovoljno da se ponovo vrate. Danas je Berlin moderan grad, centar mnogih evropskih i svetskih dešavanja, obnovljen i sređen, reprezentuje bogatstvo i moć jedne od najrazvijenijih zemalja sveta. Ali, ako se samo vratimo dvadesetak godina unazad, mogli bismo se susresti sa potpuno drugačijim likom grada, podeljenom, sivom, sukobljenom i ranjenom. Mnoge nedaće koje su zadesile Berlin su ovekovečene su u raznim umetničkim delima i danas se mogu videti kako u muzejima, koji preplavljuju grad, tako i na svakom koraku u šetnji nekom od njegovih ulica.

U toku Drugog svetskog rata više od 70 posto grada je uništeno, a ruševine su podelile četiri sile, tako oblikujući njegov dalji život. Izolovan i razjedinjen graničnim prelazima, a nešto kasnije i zidom, razvijao se pod uticajem različitih kultura i osečanja. Iako je ovo bio težak period u istoriji grada, on je inspirisao brojne drušvene i umetničke pokrete, koji su eksplodirali rušenjem čuvenog Berlinskog zida.

Kada pitate ljude koji su posetili grad šta je najviše ostavilo utisak na njih, ugavnom će vam odgovoriti da je to njegova neiscrpna energija koja vam ne daje da stanete dok ne obiđete sve što ovaj neverovatan grad ima da pruži! Umetnici, turisti, poitičari, studenti i svi oni koji su imali priliku da provedu neko vreme u Berlinu su ostavili neizbrisiv pečat u njegovom oblikovanju u predstonicu subkulture i kontrasta, tako gradeći jedinstveni internacionalni mozaik. Zato ne čudi zašto se najveći sajam turizma održava baš na ovom mestu.

ITB se organizuje svake godine u martu i tu posetioci imaju mogućnost da vide sve što ih interesuje vezano za putovanja: razne destinacije, smeštaje, prevoznike, operatere i booking sisteme…ili kako organizatori sajma vole da kažu: “ITB vam pruža mogućnost da otktijete ceo svet u samo nekoliko sati”.

Izlaganje je podeljeno po tematici, tako da posetioci vrlo lako mogu da nađu ono što ih interesuje: Kulturni turizam, Biznis turizam, Ekonomični smeštaj, Avanturistički turizam, Putovanja za gej populaciju, Krstarenja, ITB servisi mobilnih operatera na putovanjima, Zapošjavanje i obuka (centar za karijeru), Tehnologija putovanja, Trendovi i događaji, Velnes i Putovanja za mlade.

Prošle godine je sajam ugostio 11 000 izložbi iz 180 zemalja sveta, 7 000 novinara i 170 000 posetilaca. Ove godine vi možete biti jedan od njih i spojiti obilazak najvećeg sajma turizma sa najboljim provodom u ovom gradu koji nikad ne spava! (Jungle Travel)