Rimski karneval održava se već pet godina. Poslednji put ovom jahačkom spektaklu je prisustvovalo više od 800 hiljada ljudi.

Ovogodišnja proslava održava se od 2. do 12. februara i trebalo bi da bude, ako ne bolja, onda barem podjednako dobra kao prethodna. Iako je Rimski karneval relativno nova manifestacija, potpuno je jedinstven u odnosu na druge masovne festivale na svetu.

Još od 15. veka održavane su trke duž Via del Corso u okviru istoimenog karnevala, ali se nakon vekova proslavljanja 1874. dogodila tragedija u kojoj je poginuo jedan gledalac. Kralj Viktor Emanuel II zabranio je trke i Rimski karneval je gotovo zaboravljen.

Ipak, od pre pet godina svakog februara u počinje parada više od 100 konja uključujući i svetski poznate lipicanere. Jahačke vratolomije odražavaće se od 3. do 7. februara od 18 sati na Piazza del Popolo, a oprobaće se čak i vojna konjica.

Ipak, ovogodišnji karneval nije vezan samo za konje. Tokom 11-dnevnog destivala, ulični izvođači – od žonglera do plesača na žici – zabavljaće publiku na Piazza Navona. Noću će kod luka Porta del Popolo biće multimedijalne predstave. Veliko finale je na Pincian brdu u 15.30 sati 12. februara kada će biti organizovan i vatromet. (B92)