Da li ste vi među onima koji uvek prave “zastoj” na carisnkoj kontroli, pokušavaju da u odeljak za ručni prtljag u avionu uglave više nego što tamo objektivno može da stane ili viču na recepcionare?

Ako ste se nekad našli u nekoj od situacija koje slede, možda bi trebalo bolje da se organizujete kad krećete na put, da ne biste zagorčavali život i sebi i drugima.

Pasoš vam uskoro ističe, a vi o tome nemate pojma
Neke države imaju pravilo da pasoš mora da važi najmanje šest meseci od datuma izlaska iz te zemlje. Možda imate u vidu da vam pasoš ističe u septembru ove godine, ali ako ćete na more preko granice, izvadite novi na vreme za svaki slučaj.

Imate višak prtljaga (i iznenađeni ste zbog toga)
Ako panično pokušavate da se prepakujete u poslednjem trenutku i pravite gužvu na aerodromu, vi ćete biti izvan sebe, ali ćete pošteno iznervirati i ljude koji stoje u redu iza vas. Dakle, ako se već nađete u tako glupoj situaciji, doplatite koliko je neophodno. Težina se neće smanjiti ako stvari pokušate da “sabijete”. Sledeći put proverite kolika je dozvoljena težina prtljaga na vreme.

Na polazište stižete u poslednjem trenutku
Kojim god prevoznim sredstvom da putujete (osim ako ne idete sopstvenim kolima), pobrinite se da dođete na vreme. Mnogo je bolje da čitate novine pola sata prekraćujući dokolicu, nego da ulećete kao bez duše sekund pre polaska.

Imate višak ručnog prtljaga
Ručni prtljag se tako zove zato što u njega idu stvari koje bi trebalo da vam budu pri ruci. Dakle, ne rezervna perjana jakna, džinovski jastuk (da vam bude udobnije), veliki kišobran ili nešto slično. Imajte mere, pošto se odeljak za ručni prtljag neće povećati koliko god očajnički vi pokušavali da sabijete u njega “samo još ovo”.

Vičete na ljude oko vas
Bez obzira na to da li vas je iznervirao neko od saputnika ili recepcionar, neprihvatljivo je vikati na ljude. Ponašajte se pristojno i ako imate neki problem, ili vam nešto smeta, to saoptite mirnim tonom i biranim rečnikom, savetuje portal SmarterTravel. (Mondo)