S obzirom na to da domaće agencije u ponudi gotovo da nemaju aranžmane za Njujork, pokušali smo da iz prve ruke prenesemo utiske onih koji su tamo bili u sopstvenoj režiji. Ako vam je Velika jabuka na listi destinacija koje morate posetiti, a budžet vam nije neograničen, ne zaboravite da je ključ u strpljenju i pažljivom planiranju unapred.

Koliko je novca potrebno za dve nedelje
Avio-karta – od 800 dolara
Viza – 160 dolara
Hrana (van restorana) – 280
Smeštaj (hostel) – 350
Metro (14 dana) – 60
Noćni izlasci – 150
NBA utakmica – 70
Predstava A produkcije na Brodveju – 100 dolara
Njujork Siti Pass (kartica s kojom ostvarujete 46 odsto popusta na šest najvećih atrakcija) – 89 dolara
UKUPNO – 2.076 dolara

Avio-karta
Bar pola godine unapred bi trebalo razmišljati o kupovini karte. I preko našeg sajta možete rezervisati kartu do Njujorka. Pozovite naš Call centar na 011 310 89 40 i raspitajte se, jer avio-kompanije često priređuju akcije, pa karta može da se kupi i za 600 evra…

Fore za snalaženje
Njujork je grad koji nudi neverovatne mogućnosti, čak i kada ste u poseti na svega desetak dana. Potrudite se da pronađete što više lokalnih novina i sajtova jer se preko njih mogu naći popusti. Većina muzeja određenim danima nudi popuste ili čak besplatan ulaz. Na lokacijama gde se okupljaju turisti uglavnom se mogu naći promoteri koji nude jeftinije karte za pozorišne predstave, komedi klubove ili koncerte. Super sajt je www.checkoutnydiscounts.com, koji na jednom mestu prikazuje sve popuste u Njujorku, i to po datumima.

Viza
Da biste saznali koliko se približno čeka na prvi slobodan termin za intervju za vizu u američkoj ambasadi, posetite sajt Visa Wait Time. Vaš intervju možete zakazati nekoliko nedelja, pa čak i nekoliko meseci ranije. Na sajtu usvisa-info.com ćete dobiti uputstvo korak po korak. Od dokumenata vam treba: formular popunjen preko sajta ambasade, pasoš (mora da važi još najmanje šest meseci od datuma isticanja vize), fotokopija prve strane pasoša, prethodni pasoš na uvid, pasoši najuže porodice ili njihovi izvodi iz matične knjige rođenih, fotografija, vlasnički list o posedovanju nekretnina, fotokopija kreditnih kartica ili potvrda iz banke o deviznim sredstvima (minimum 100 evra po danu po osobi). Cena takse za obradu vize je 160 dolara.

Smeštaj
Dva najveća njujorška problema za turiste – stenice i pacovi. Postoji veliki broj sajtova za pronalaženje smeštaja i jedini pravi savet je strpljenje. Tokom vikenda sobe su skuplje, takođe postoji taksa koja uglavnom nije uračunata u cenu, a iznosi dva-tri dolara po danu. Centar Bruklina i srednji deo Menhetna su najbolji za pronalaženje smeštaja. Za 25 dolara može da se nađe čist krevet i kupatilo, kao i kuhinja koja se može koristiti uz besplatan doručak svakog jutra.

Prevoz i hrana
Njujorški metro jeste ogroman lavirint, ali se brzo može savladati. Najbolje je kupiti nedeljnu kartu ili neku na duži period, jer tamo nema švercovanja. Ta karta košta oko 30 dolara za nedelju dana, a metro je najjednostavniji i najbrži način prevoza. Ukoliko ste fan brze hrane, ona je svakako najjeftinija, ali treba da znate da ta mesta ne izgledaju nimalo čisto i uredno kao kod nas. Naravno, Njujork je pretrpan restoranima i mogu se pronaći sve kuhinje ovog sveta.

Izlasci
Menhetn je pretrpan japi lokalima, odnosno klubovima u kojima se nalaze televizori i služi hrana. Cene pića su oko desetak dolara, a odlično je uhvatiti „happy hour“, koji može mnogo da uštedi. Tematske žurke i koncerti se dešavaju svakodnevno. Tamo sve počinje na vreme, tako da nema slučaja da na plakatu piše devet, a da koncert počinje u 11. Posetite sajt www.nyc.com, gde imate iscrpne informacije o barovima, klubovima i koncertima.

Turističke ture
Ukoliko želite da vam profesionalni vodič pokazuje određena mesta, za to treba da izdvojite oko desetak dolara. Postoje tematske ture koje vode do lokacija gde su snimani filmovi ili serije. Posebna čar je kada sami otkrivate lokacije. Central park i „Strawberry fields“ su mesto gde vreme stoji i mora se naći u agendi svakoga ko poseti Njujork. Kip slobode, Medison skver garden i Empajer stejt bilding definitivno treba videti. Koristan sajt je allnewyorktours.com, gde se nalaze sve organizovane ture. (24 sata)