Po poslednjem godišnjem istraživanju u prvih pet najskupljih gradova se nalaze dva u Australiji, Sidnej i Melburn dok je Tokio od Ciriha preuzeo titulu nasjkupljeg grada na svetu, piše “Gardijan”.

Na toj listi Azija i Australazija u prvih 20 imaju čak 11 gradova, u Evropi se nalazi osam, u Južnoj Americi jedan, dok se po najnovijim podacima u prvih 20 nasjkupljih ovoga puta nije našao nijedan grad iz Severne Amerike.

Tokio je na ovoj listi završio na prvom mestu na kome je prošle godine bio Cirih koji je pao na 7. mesto. I drugo mesto je rezervisano za Japan, na njemu se nalazi Osaka, a rast troškova života u Australiji je snažno pogurao Sidnej i Melburn na 3. i 4. mesto. Četvrto mesto sa Melburnom deli glavni grad Norveške, Oslo. Pre 10 godina nije bilo nijednog australijskog grada u prvih 50 najskupljih, ali je snažan ekonomski rast pospešio inflaciju, a jak australijski dolar je proizveo povećanje cena, skuplja putovanja za turiste i automatski povećao troškove života.

Istraživanje je napravljeno na osnovu 160 stavki, od cena hrane i odeće, transporta do komunalnih usluga.

U Top 10 po skupoći su se plasirali i Singapur, Pariz, Karakas i Ženeva, dok se London našao na 16. mestu. Azija i Australija takođe po tom istraživanju zauzimaju i više od polovine najjeftinijh u prvih 20. Na listi se nalaze Mumbaj, Karači, Nju Delhi i Katmandu… (B92

Top 10 najskupljih gradova na svetu (u zagradi je broj pozicija za koji se plasman promenio od prethodnog istraživanja)
1. Tokio, Japan (+1)
2. Osaka, Japan (+1)
3. Sidnej, Australija (+4)
4. Oslo, Norveška (+1)
4. Melburn, Australija (+4)
6. Singapur (+3)
7. Cirih, Švajcarska (-6)
8. Pariz, Francuska (-2)
9. Karakas, Venecuela (+25)
10. Ženeva, Švajcarska (-7)

Top 10 najjeftinijh gradova na svetu
1. Karači, Pakistan
1. Mumbaj, Indija
3. Nju Delhi, Indija
4. Katmandu, Nepal
5. Alžir, Alžir
5. Bukurešt, Rumunija
7. Kolombo, Šri Lanka
8. Panama Siti, Panama
9. Džeda, Saudijska Arabija
10. Teheran, Iran