Neka od najprivlačnijih i najzanimljivijih mesta na svetu ujedno je i najkomplikovanije posetiti. Pogledajte gde ni najodvažniji svetski putnici ne bi trebalo da se upute bez organizovane grupe ili barem pratnje.

Iako mnogi organizovana putovanja doživljavaju kao noćnu moru u kojoj moraju da se pridržavaju strogog rasporeda i unapred zacrtanih tura, ne treba zaboraviti da postoje mesta na kojima ćete jednostavno propustiti mnogo toga bez vodiča.

Rusija
Iako su papirologija i birokratska ograničenja danas mnogo manja nego u sovjetska vremena, doći do Rusije i dalje nije tako prosto. Za posetu toj zemlji neophodno je pozivno pismo domaćina ili turističke agencije, a to je samo početak problema sa nizom neophodnih dokumenata. Korupcija je i dalje prisutna, a još nije neobično da vas na ulici zaustave i traže vaše „papire“. To je i jedan od mnogih načina da vam uzmu novac pa bi zato svaki turista uz sebe trebao da ima lokalnog vodiča koji će mu pomoći da reši svaku zbrku u kojoj se nađe.

Kina
Obilazak Kine za mnoge je nešto što će uspeti da priušte samo jednom u životu pa treba izbeći opasnost da se dobar deo putovanja potroši na organizovanje prevoza od jednog do drugog grada ili zanimljivosti koju želite da posetite. Nepremostiva jezička barijera otežava i najjednostavnije stvari poput odlaska u restoran ili snalaženja po gradu, a ne treba zaboraviti da se mnoge turističke atrakcije nalaze u zabačenim provincijama. Osim što će vam pomoći da se snađete i nađete pravi put, vodič od poverenja umanjiće mogućnost da vas na putovanju prevare, iskoriste ili pokradu.

Galapagos
Ova egzotična ostrva dom su mnogim životinjskim vrstama kao što su retke ptice ili džinovske kornjače, pa je obilazak nezamisliv bez stručne pratnje. Iskusan vodič potreban je i za kretanje kroz 13 glavnih ostrva na kojima su skrivena staništa pojedinih retkih vrsta. Uz dobrog vodiča ostrva ćete osim brodom moći da obiđete i pešice kako bi zaista upoznali ovaj nacionalni park.

Egipat
Politička previranja nakon svrgavanja Mubarakovog režima prisilila su mnoge turiste da otkažu ili barem da dobro razmisle o putovanju u Egipat. Međutim, budući da su piramide i ostaci drevne civilizacije i dalje pravi magnet za turiste, mudro je na put krenuti organizovano uz pouzdanog lokalnog vodiča koji poznaje, i razume, domaća dešavanja.

Indija
Budući da čak 600 miliona stanovnika ove zemlje nema zadovoljavajuće sanitarne standarde, bakterijska obolenja predstavljaju veliki problem, a bolesti se vlro često šire prljavom vodom. Zato ne čudi podatak da se svake godine skoro 10 miliona turista susretne sa stomačnim tegobama. Dobar vodič znaće najčistije restorane, a u slučaju problema uputiće vas pouzdanom lekaru. (Tportal)