Dan zaljubljenih ne vole svi, ali svi vole putovanja. Zato se verovatno niko ne bi bunio da taj praznik provede u Španiji gde se održava festival Las Bodas de Isabel de Segura u spomen na dvoje ljubavnika iz 13. veka.

Tragična priča o ljubavnicima iz Teruela inspirisala je čak i Šekspira da napiše jednu od najpoznatijih drama “Romea i Juliju”.

Svakog februara celi taj grad pretvara se u srednjevekovno selo koje proslavlja čuveni par. Procenjuje se da će ove godine biti 90.000 posetilaca, što je gotovo tri puta više od populacije ovog mestašca.

Ko su ljubavnici iz Teruela?
U 13. veku u Aragonu jedan mladić po imenu Dijego de Marsila zaljubio se u prelepu devojku Izabel de Suguru.

Oboje su pripadali bogatim porodicama, ali pošto je on bio drugi sin, nije mogao da dobije nikakvo nasledstvo. Zato Izabelin otac nije želeo da mu on postane zet.

Dijego je zbog toga obećao Izabeli da će zaraditi bogatstvo u ratu i prijavio se u vojsku kralja Pedra II. Putovao je od Aragona do juga Francuske kako bi štitio Španiju od Mavara i papskih trupa u bezbrojnim bitkama.

Tek posle pet godina vratio se voljenoj ženi, ali je saznao da se ona istog tog dana udala za lokalnog bogataša.

Te noći Dijego se ušunjao u sobu Izabele i njenog muža i probudio je želeći da ga ona poslednji put poljubi. Pošto je odbila, umro je od tuge pored njenih nogu.

Pošto se njen muž plašio da će njih okriviti za Dijegovu smrt, Izabela i on su ga sahranili u lokalnoj crkvi. Narednog dana Izabela se pojavila u venčanici i poljubila usne svog mrtvog ljubavnika i istog trenutka umrla.

Rekonstrukciju ove tragične ljubavne priče svake godine možete pogledati između 14. i 17. februara u Teruelu.

Gotovo na svakom koraku možete kupiti srednjevekovnu masku, gledati viteške turnire, trke sa bikovima i jesti izvrsnu šunku. (B92)