Sigurno ste nekada prilikom putovanja naišli na osobu koja pokušava da ugura pet kofera u pregradu za stvari iznad sedišta, blokira prolaz ili pravi druge probleme. Nemojte i vi da budete taj čovek.

Niste svesni da vam je istekao pasoš
Pojedine zemlje zahtevaju da vaš pasoš bude validan najmanje još šest meseci kako bi mogli da uđete u nju. Ukoliko vam pasoš važi do 2014. godine, a vi planirate put u novembru 2013. godine, postarajte se da ga obnovite.

Vaše torbe su preteške i to vas je iznenadilo
Ukoliko se nalazite u redu prebacujući stvari iz kofera u drugu torbu zato što vam je kofer pretežak, onda ste sasvim sigurnjo loš putnik. Uvek dva puta proverite dozvoljene težine vašeg avio-prevoznika.

Niste se bavili istraživanjem
Da li će prodavnice raditi u ovo doba godine? Koja valuta se koristi? Koji jezik se govori? Ako su ovo stvari sa kojima niste upoznati pre dolaska na neku destinaciju, onda se ne nalazite među najboljim putnicima. Postoji razlika između spontanosti i nepripremljenosti. Prvo stvara avanture koje ćete prepričavati prijateljima, a drugo vas uglavnom ostavlja u suzama.

Svo svoje vreme provodite za računarom
Petar Perić se upravo prijavio na pustom ostrvu. Petar Perić uživa u raju. Petar Perić je upravo postavio 500 novih fotografija. Kada vidite stotine postova na internetu vrlo lako se možete zapitati šta ta osoba zaista radi na svom putovanju. Sve ovo može sačekati vaš povratak kući.

Ne čekirate se putem interneta
Da li je vreme leta promenjeno? Ukoliko niste proverili na internetu, vrlo lako se može desiti da poranite, ili propustite let. Ukoliko želite da ugrabite najbolja sedišta u avionu čekirajte se čim to postane dozvoljeno. Nije čak potrebno ni da se nalazite pored štampača. Brojni prevoznici dozvoliće vam da se čekirate i sa fotografijom vaše karte koju ste skinuli na telefon, a mnogi aerodromi poseduju kisoke na kojima možete odštampati kartu.

Imate previše ručnog prtljaga
Ukoliko pokupavate da izbegnete pravila tako što ćete sa sobom u avion uneti više ličnog prtljaga, razmislite ponovo. Kada budete blokirali prolaz pokušavajući da sve torbe ugurate u pregradu iznad sedišta ili ispod njega budite sigurni da će svi ostali putnici misliti da niste baš najbolji putnik. (Huffington Post)