Idealne destinacije za beg od stresa i svakodnevice: provod u Veneciji, obilazak Beča, uživanje na Bledu ili upoznavanje Budimpešte…

Venecija
Nalazi u severnoj Italiji. Glavni je grad oblasti Veneto. Venecija je poznata kao jedan od najlepših i najromantičnijih gradova sveta. Prostire se na 117 malih ostva u Venecijanskoj laguni na obali Jadranskog mora. Zahvata površinu od 414.57 kilometara kvadratnih, a ima 270.660 stanovnika.

Venecija i njeni kanali proglašeni su spomenikom Svetske baštine Uneska. Grad ima brojne nadimke poput: “Serenisima”, “Kraljica Jadrana”, “Nevesta mora”, “Grad mostova”, “Grad vode”. Sa druge strane, mnogi gradovi građeni na kanalima nose epitete “Severne Venecije” (Sankt Peterburg), “Zapadne Venecije” (Amsterdam), “Američke Venecije” (Nju Orleans).

Bled
Sa svojom okolinom i prirodnim lepotama, Bled predstavlja pravi biser Slovenije. Već prepoznatljiva slika Bleda sa zamkom iznad grada, jezerom i ostrvcetom u sredini privlači mnoge turiste preko cele godine. U zagrljaju živopisnih planina, ponosno stoji u sredini alpskog jezera. Svojim šarmom dugo je bio simbol grada koga sada otkrivaju novi turisti, oni savremenog životnog stila, a stari ga iznova otkrivaju.

Na mirnoj površini jezera ogledaju se vrhovi julijskih Alpa, a u crkvi na ostrvcetu, koja datira iz 16. veka, postavljeno je zvono za koje se veruje da ispunjava sve želje. Uz blagu klimu i predivnu okolinu gosti mogu da uživaju u bavljenju sportom, u vožnji po jezeru, šetnji po lepo uređenim stazama, planinarenju, sportskom ribolovu, jahanju, vožnji biciklom ili kočijama. Šumovite padine planina Jelovice i Pokljuke predstavljaju savršeno okruženje ovog mesta.

Beč
Beč je glavni grad Austrije i jedna od najstarijih metropola u “srcu” Evrope, carski grad i mesto ukrštanja raznih kultura i uticaja, grad koji je vekovima imao vodeću ulogu u kreiranju političke scene Evrope i ovog dela sveta. Grad je, između ostalog, i jedno od omiljenih evropskih odredišta turista iz čitavog sveta i godišnje ga posete milioni, najviše zahvaljujući brojnim kulturno-istorijskim spomenicima, palatama i raznovrsnoj kulturnoj ponudi.

Beč nosi i epitet muzičke prestonice sveta, u kojoj su živeli i stvarali kompozitori kao što su Mocart ili Betoven. Od 2001. godine kulturno-istorijsko jezgro Beča je na listi centara kulturne baštine od posebnog značaja i pod zaštitom Uneska. Na osnovu studije iz 2009. godine, Beč je po kvalitetu života prvi grad na svetu.

Budimpešta
Prestonica Mađarske, njen industrijski, ekonomski, kulturni, obrazovni i turistički centar, Budimpešta je najveći je grad Mađarske sa skoro dva miliona stanovnika. Ovaj prelepi grad ima burnu i bogatu istoriju i jedan je od najlepših gradova Evrope. Kroz čitav grad struji duh ove istorije koji je oličen, pre svega u arhitekturi.

Preko Dunava se prostire devet mostova i šest glavnih ostrva. Budimpešta ima puno termalnih izvora, zbog čega neguje kulturu kupanja još iz rimskog i turskog doba. Buda zauzima desnu obalu Dunava, predstavlja uglavnom stambenu oblast, a reljef odlikuje preko 20 brda na obali. (24 sata)