Volt Dizni je imao velike planove za svoje odmaralište sa omiljenim likovima, jedan od njih bio je i san da se stvori eksperimentalan prototip zajednice budućnosti, piše Budget Travel.

On ne samo da bi bio zabavni park, već bi sadržao i najsavremeniju tehnologiju. Međutim, vizionar je nažalost umro nekoliko godina pre nego što se otvorio njegov futuristički dečji grad 1971. godine u Orlandu na Floridi.

Diznijev svet je veličine San Franciska
Diznijev svet u Orlandu veliki je 103.6 kvadratnih kilometara. U pitanju je površina koju zauzimaju čitavi gradovi, a površina San Franciska je gotovo ista – 121 kvadratni kilometar.

Grad zapošljava na hiljade ljudi
Nije lako održavati ovaj zabavni grad, zbog čega Diznijev svet zapošljava oko 62.000 ljudi. To ga čini jednom na jačih privatnih kompanija u SAD.

Pravo mesto za gubljenje naočara
Svakog dana zaposleni pronađu oko 200 pari naočara za sunčanje koje završe u delu za izgubljene stvari.

Diznijev svet može sam da se održava
U Diznijevom svetu, tačnije na zemljištu Epcot, svake godine se uzgoji oko 30 tona voća i povrća. Ta hrana se koristi u kulinarskoj ponudi ovog zabavnog parka.

Hrast koji je zaslužan za nastanak još 500 hrastova
Hrast slobode na samom Trgu slobode u Magičnom kraljevstvu star je više od 100 godina, a preko svojih plodova žireva postao je otac više od 500 hrastova u njegovoj okolini.

Apartman Princezin san
U Pepeljuginom dvorcu nalazi se apartman namenjem princezama, a u njemu može da spava šestoro ljudi. Veli LCD ekran prerušen je u magično ogledalo, a ceo apartman prepun je ugodnih iznenađenja. Nažalost, apartman se ne može rezervisati pošto se njegovi dobitnici biraju nasumično, kao i osvajači princezinog srca.

Diznijev svet je eko frendli
Oko 25 kilometara od Diznijevog sveta smešten je rezervat koji pokriva 12.000 hektara močvarnog tla koji je kompanija kupila 1990. godine. Dizni osigurava sredstva potrebna za očuvanje divljeg života u rezervatu kao naknadu za to što je zabavni park oduzeo prirodi svojom izgradnjom. (B92)