Šta ukoliko bi sedišta u ekonomskoj klasi u avionu bila luksuzna skoro kao ona u prvoj klasi? Imala bi posebnu pregradu za ostavljanje prtljaga. Bila bi konstruisana na način na koji niko ne bi mogao da ugrožava vaš lični prostor i ne bi vas koštala više od onoga što sada plaćate za ekonomsku klasu.

AirGo sedišta ideja su Alierza Jagubija, studenta inženjerstva sa Univerziteta u Maleziji. On je svoju ideju idealnih sedišta za ekonomsku klasu poslao na internacionalni dizajn konkurs Džejms Dajson koji se sprovodi u 18 zemalja.

Jagubi je na ideju za ova sedišta došao nakon brojnih neudobnih osmočasovnih letova kako bi posetio svoju porodicu.

Prilikom tipičnog leta, svaki put kada neko ispred vas spusti sedište vi neizbežno gubite prostor koji ste platili.

AirGo sedišta nude putnicima njihov lični prostor koji ne može biti okupiran od strane drugog putnika a svi mediji i police sada su pod kontrolom svakog putnika pojedinačno.

“U poređenju sa postojećim sedištima u ekonomskoj klasi, AirGo sedišta zauzimaju svega 16 odsto prostora više zahvaljujući novom dizajnu od najlonske mreže koja menja glomazno punjenje sedišta. Ona su jeftina, izdržljiva, udobnija, znatno tanja i mogu se reciklirati”, izjavio je Jagubi.

On smatra da bi nova sedišta na prvi pogled značila i skuplje karte pošto bi zbog prostora potrebnog za njih avio-kompanije morale da prodaju 16 odsto manje sedišta. Međutim, Jagubi misli da postoje drugi načini da se zaradi novac – na sličan način kao što Apple prodaje aplikacije, i avio-prevoznici bi mogli da naplaćuju brojne dodatne pogodnosti.

“Veliki ekrani ugrađeni u sedišta mogli bi da podstiču ljude da kupuju jeftine aplikacije, filmove, pesme, igre i knjige koje bi posle leta mogli da koriste i na drugim uređajima. Putnici mogu da plaćaju igrice koje bi potom igrali sa drugim putnicima na letu ili bi mogli da doplaćuju za pogodnost video razgovora sa drugim ljudima”, zaklučuje Jakubi.
(ABCNews, B92)