Avanturista i pisac iz Velike Britanije, Kevin Šenon, kreće danas u ekspediciju pod nazivom “Šetnja kroz Srbiju”, put dug oko 600 kilometara od severne do južne granice naše zemlje, u organizaciji Turističke organizacije Srbije.

Noseći sa sobom samo vreću za spavanje, fotoaparat i mobilni telefon, Šenon planira da istraži Srbiju, u cilju dokumentovanja srpske kulture, mentaliteta, gastronomije, prirode i istorije. Njegova ruta počinje u Subotici, a ići će preko Novog Sada, Beograda, Smedereva, Porodina i Niša, i završiće se u Preševu.

“Šetnja kroz Srbiju” nije samo jedna u nizu ekspedicija Kevina Šenona, već “drag projekat”. Pošto je proveo skoro četiri meseca u Srbiji u okviru kružne ture kroz Evropu u 2010. i 2011. godini, Šenon želi da se oduži gostoprimstvu na koje je u Srbiji naišao.

“Kako sam kročio u Srbiju 2010. godine, naišao sam na ljubaznost ovdašnjih ljudi”, kaže Kevin. “Došao sam u Srbiju bez prethodnog poznavanja zemlje, a otišao sa jakom željom da se ponovo vratim”. Dvadesetšestogodišnji Kevin dodaje: “Mislim da ljudi treba da znaju šta sve Srbija ima da ponudi turistima, bilo da je reč o fantastičnoj hrani, neverovatnim ljudima, snažnoj kulturi i istoriji ili netaknutoj prirodi – Srbija nudi za svakoga po nešto, a ovo će biti moj način da to svima otkrijem i pokažem”.

Šetajući kroz Srbiju, Šenon će imati prilike da se susretne sa svime što Srbija ima da ponudi. “Lepota šetanja je u tome što hodajući dovoljno sporo, uspevate da sagledate svaki detalj i da komunicirate sa ljudima koje srećete tokom tog puta na način koji ne može biti isplaniran, bivate pozvani u tuđe domove, jedete lokalnu domaću hranu i mnogo naučite o mentalitetu naroda”.

Pošto planira da prenosi utiske sa ekspedicije u realnom vremenu, Kevin će koristiti društvene mreže Twitter, Facebook, Instagram i Vimeo, a pisaće i blog na dnevnom nivou koji će biti objavljen na sajtu Turističke organizacije Srbije, kao i na njegovom ličnom sajtu.

Po povratku sa ekspedicije, Kevin planira da napiše knjigu o ovom putovanju, kao i da producira kratki dokumentarni film, a u julu mesecu će ponovo doći u Srbiju kako bi krenuo u ekspediciju suprotnom putanjom da pokaže različite aspekte Srbije – zimi i leti.

Generalni pokrovitelj ekspedicije Kevina Šenona je Turistička organizacija Srbije. Ovo putovanje takođe podržavaju Turistička organizacija Beograda, Vojvodina online, Visit Subotica, Columbia Sportswear, Vip Mobile, Vivobarefoot, Moleskine, Breo, Sealskinz, Trailmakr, Soto stoves.

“Šetnja kroz Srbiju” može se pratiti na sajtovima http://www.becauseitisthere.co.uk i http://www.serbia.travel/ kao i tviteru @Kev_Shannon or #walkserbia. (Gdestinacija)