Naša zemlja dobila još jedno lečilište – status banje dobio je i Bečej, koji ga je već imao dvadesetih godina prošlog veka. Analize pokazale da bečejske voda leči reumu…

Srbija je od prošle nedelje bogatija za još jednu banju – Bečej. Vlada Srbije je usvojila zahtev ovog grada koji je, inače, imao status banje i dvadesetih godina prošlog veka.

Ovaj grad će sada moći da radi istraživanja, koristi lekoviti faktor, pruža zdravstvene usluge, uvede velnes i spa, gradi objekte i otvara nova radna mesta.

– Dobili smo banjski status, ali izgradnju velnes centra ne treba dovoditi u vezu sa tim – kaže Mikloš Đurčik, član Opštinskog veća za regionalnu saradnju. – Nama je cilj da dobijemo hotel i velnes centar. Opština je posao pisanja studije opravdanosti dodelila „Horvat konsaltingu“, koji sarađuje sa mađarskim „Mersegom“. Tako ćemo, pre nego što zatražimo investitore, znati veličinu, ko je naša ciljna grupa i slično. Iza projekta je stala i mađarska država za povoljan kredit kod „Eksim banke“.

Opštini Bečej će iz Fonda za kapitalna ulaganja biti dodeljeno više od 290 miliona dinara, od čega oko 40 miliona za izgradnju banje u tom gradu. Voda iz bušotine poslata je na analizu, koja je pokazala da bečejska vodi leči reumu i ima iste karakteristike poput Melenaca, Banje Junaković i mađarskih banja.

Srbija sada ima 40 banja, od kojih samo polovina posluje dobro. (Novosti)