Još neistražena, prijateljski nastrojena i sa mnogo iznenađenja – ovim rečima novinar britanskog Dejli Telegrafa opisuje Albaniju, zemlju koju je obišao uz savete čuvenog pesnika Lorda Bajrona.

Inspirisana poznatim delom „Putovanje Čajlda Harolda“, jedna od novih atrakcija Albanije jeste pešačko-jahačka ruta kojom se obilaze znamenitosti o kojima je pisao pesnik Bajron. Jedan od omiljenih britanskih pisaca tako je poslužio kao odličan magnet u rukama albanskih turoperatera, čemu svedoče brojni Britanci koji izdvajaju više i od hiljadu funti ne bi li se upustili u neobičnu avanturu.

Tako je i novinar Minti Klinč obišao Albaniju i svoje utiske zabeležio u članku „Albanija u sedlu: Stopama Lorda Bajrona“ koji je Dejli Telegraf objavio 23. februara.

Klinč beleži da je za razliku od sličnih putovanja, ovo po Albaniji drugačije jer britanskim turistima otkriva sasvim nepoznatu zemlju koja je nekim čudom svoje lepote dugo vremena uspela da skriva od svetskih putnika.

„Jahačke ture su uglavnom iste, jutra i popodneva provodite u sedlu, piknik kao ručak, kampovanje uz vatru tokom noći i večera pod zvezdama. Ali Albanija je zemlja neočekivanog“, piše Klinč na kojeg su poseban utisak ostavili manastir Bektaši i prvi susreti sa mitskim dervišima, legendama i predavanjima.

Brtinaski novinar opisuje Albaniju kao srdačnu zemlju sa obalama koje još uvek predstavljaju netaknuti dragulj Mediterana. Kao vrhunac putovanja izdvojeno je trodnevno kampovanje u planinama Bureto, a na Klinča su utisak ostavila i brojna sela i gradići rasuti po planinama Albanije, kao što je mesto Libohovi u kojem su večerali pod viševekovnim hrastom, baš kao što je pisao i Bajron. (B92)