Mnogim putnicima let je predstavljao noćnu moru zato što su bili smešteni blizu deteta koje ceo put nije htelo da prestane da plače. Međutim, avio-kompanija Air Asia rešila je da svojim putnicima ponudi specijalan deo aviona gde je deci zabranjen pristup.

Air Asia putnicima nudi sedišta koja se nalaze odmah iza premium kabina sa „minimalnom bukom“, ublaženim svetlima i ono što je najvažnije – znakom koji zabranjuje prisustvo svima koji imaju manje od 12 godina.

„Tiha zona“ predstavljena je početkom februara na letovima od Kuala Lumpura do Autralije, Kine i Japana.

Neposlušna deca predstavljala su noćnu moru za mnoge putnike od kojih je većina bila spremna da dodatno plati samo kako bi imali mir tokom dugih letova.

U istraživanju koje je sproveo sajt TripAdvisor, 22 odsto učesnika izjavilo je da ih najviše nervira dete koje nogama šutira njihovo sedište, dok su na drugom mestu bili roditelji koji jednostavno decu puštaju da rade šta god žele tokom leta.

„Čak i tokom kraćeg odmora, let avionom predstavlja važan deo celog iskustva, a stresan let može u velikoj meri uticati na ostatak odmora. Svako uznemiravanje tokom leta je stresno, ali čini se da su neposlušna deca najveća frustracija za veliki broj putnika“, izjavila je Ema Šou iz TripAdvisora.

Air Asia nije jedini prevoznik koji želi da zaštiti svoje putnike do glasne dece.

U aprilu 2012. godine Malaysia Airlines zabranio je deci pristup gornjoj palubi u svim A380 avionima, kako bi odrasli putnici imali mir tokom leta. (Daily Mail)