Francusko ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je turiste da se, s obzirom na terorističke pretnje u regionu Sahela, nijedno mesto u Africi ne može smatrati sigurnim.

Upozorenje o opasnosti po strane državljanje došlo je pošto je u Kamerunu oteto sedmoro francuskih turista.

Francuskom intervencijom u Maliju, otpočetom 11. januara, povećana je opasnost od uzimanja stranaca za taoce u čitavom regionu Sahela, zbog čega su francuski državljani pozvani na najveći oprez.

Kako se navodi na sajtu francuskog ministarstva spoljnih poslova, najosetljivija je oblast Sahare (Burkina Faso, Senegal, Čad, Nigerija, Niger), ali rizik od pojačanih napada na strance nije ograničen samo na te zemlje.

Francuska vlada je zvanično upozorila svoje, ali i državljane drugih zemalja, na opasnost od putovanja u zone u blizini južne granice Kameruna sa Nigerijom, kao i u centralne i južne oblasti Alžira, zemlje u kojoj je 16. januara izveden teroristički napad na gasno postrojenje “In Amenas”.

Vlada je, takođe, pozvala strance u Africi na “najveći oprez” na javnim mestima i skupovima u Maroku, gde je krajem aprila 2011. godine u jednom restoranu eksplodirala bomba, usmrtivši 17 osoba.

U Tunisu, gde je početkom meseca ubistvo opozicionog lidera Šokrija Belaida izazvalo brojne proteste u mnogim gradovima, francusko ministarstvo spoljnih poslova preporučuje svojim građanima da se drže dalje od demonstranata i da slede uputstva francuske ambasade u toj zemlji.

Razni skupovi i protesti koji su održani u znak obeležavanja druge godišnjice izbijanja egipatske revolucije “još mogu da eskaliraju”, upozorava Ke d’Orse, savetujući svojim državljanima da obavezno izbegavaju uobičajena mesta okupljanja u centru Kaira kao što su trg Tahrir i ulice u kojima se nalaze državne institucije.

Francuska vlada preporučuje oprez i u oblasti Gane, s obzirom na vojnu intervenciju u Maliju i na učešće Akre u Međunarodnoj misiji podrške Maliju, kao i na pojačane oružane napade na strane državljane koji su nedavno zabeleženi u prestonici te zemlje. (B92)