Evropska zima vrlo je raznolika, od ozbiljnog snega i polarnih noći do osunčanih dana u gradovima južnog Mediterana. Turistički vodiči izdvojili su nekoliko gradova za koje preporučuju da ih posetite upravo zimi.

 

Atina
Zima je vreme kad na fotografiji ispred Partenona neće biti još 500 drugih ljudi. Osim gužve, nisu problem ni cene. Noćenje za dvoje s doručkom je 12 evra, a povratna autobuska karta je 10.700 dinara po osobi.

Kopenhagen
Ukoliko želite bajkovitu zimu, teško ćete je naći van doma Hansa Kristijana Andersena. Ukoliko se odlučite za Kopenhagen, smeštaj za dve osobe koštaće vas 29 evra sa doručkom, a povratna autobuska karta je 21.700 dinara.

Jeftino skijanje u Slovačkoj
Slovačka nudi skijanje po povoljnim cenama, a Jasna je jedno od najboljih turističkih naselja. Smeštaj za dvoje sa doručkom platićete 23 evra, dok je povratna autobuska karta do Bratislave 6.100 dinara.

Prijatna zima Andaluzije
Delovi Andaluzije nalaze se južnije od severne afričke obale, tako da je tamo i zimi prijatno. Pritom, zimi su gužve manje, pa možete obići sve turističke punktove. Smeštaj za dve osobe iznosi oko 18 evra. Za ove destinacije preporučuje se avionski prevoz – 100 evra je povratna karta do Barselone.

Venecija
Zavodljiva Venecija još je neobičnija pokrivena snegom. Cena smeštaja za dve osobe je od 30 evra, a cena povratne karte je 9.200 dinara.

Budimpešta
Ljubitelji klizanja ludo će se provesti na otvorenom klizalištu u parku Varosligeti. Bude li vam nakon toga hladno, opustite se u nekoj od termalnih kupki. Smeštaj za dve osobe je 13 evra, a autobuska karta 4.600 dinara.

Vampirska Transilvanija
Drakulu ne bi bilo u redu posetiti leti. Tragovima najpoznatijeg vampira najbolje je krenuti kada je nebo srebrnkastosivo, stabla ogoljena, a zemlja prekrivena snegom. Smeštaj za dve osobe izneće vas oko 20 evra, a povratna karta iznosi 7.000 dinara. (24 sata)