Aeroscraft je novi tip letelice koji može da vertikalno uzleti i sleti i dostigne brzinu veću od 200 km/h, a nedavno su završena njegova testiranja na zemlji.

Testovi su sprovedeni u hangaru bivše američke vojne baze u Tastinu (Kalifornija). Iako bi ove luksuzne vazdušne krstarice trebalo da služe za prevoz putnika, njihova primarna funkcija ipak će biti odbrana.

Naime, američka vojska je 2005. potpisala ugovor sa Aeros-om da “sagradi hibridnu ultra laku letelicu koja bi mogla da transportuje 500 tona tereta na relaciji od barem 12.000 nautičkih milja”, piše magazin Popular Science.

Zašto ranije ovako nešto nije napravljeno? Prvi razlog je loša reputacija koju su vazdušni brodovi ili dirižabli stekli nakon nesreće Hindenburga 1937. iznad Nju Džersija, a drugi što je veoma teško upravljati tako laganim letelicama.

Aeroscraft rešava te probleme inovativnim sistemom balasta, koji kompresuje i otpušta helijum iz balona u posebnim komorama.

Ovakav sistem dozvoljava Aeroscraft-u da smanji troškove goriva za trećinu u odnosu na klasično izgrađene dirižable.

Civilna verzija trebalo bi da ponudi neku vrstu krstarenja vazduhom za turiste, kakva je u prošlosti i bila uloga dirižabla. (B92)