Putnicima Više klase na letovima Virgin Atlantica između Londona i Njujorka u februaru će biti ponuđena i prava umetnost u okviru duty free kupovine.

Ovaj let ugostiće i prvu „Galeriju u vazduhu” koja će, između 1. i 28. februara, izlagati dela Bena Ajnea. Britanski umetnik je postao svetski poznat kada je Dejvid Kameron poklonio jedan od njegovih radova Baraku Obami tokom prve zvanične posete Vašingtonu.

Umetnikovi ulični radovi vidljivi su po čitavom Londonu, naročito u Ulici Midlseks – danas poznatoj i pod imenom Alfabet – u kojoj je Ajne na 26 uzastopnih pokretnih metalnih rešetki za izloge iscrtao slova alfabeta.

U Galeriji u vazduhu naći će se 10 Ajneovih radova po ceni između 2.500 i 15.000 funti. Kada ne budu u vazduhu, platna će biti izložena u prostorijama Virgin Atlantica na aerodromima DžFK i Njuark u Njujorku i Hitrou u Londonu.

Putnicima će biti prikazani i snimci „iza kulisa” o tome kako su slike nastajale.

„Stvorili smo sasvim originalni način divljenja umetničkim delima i njihovoj kupovini – što je nova granica u ovoj industriji”, kazao je Ajne.

Ovo je prva u nizu saradnji između britanske avio-kompanije i poznatih umetnika, a detalji o budućim imenima će tek biti otkriveni. (B92)