Turisti u Vatikanu od Nove godine ulaznice za muzeje, suvenire ili bilo šta drugo mogu da plaćaju samo gotovinom pošto je italijanska centralna banka odlučila da blokira elektronsko plaćanje u gradu-državi.

List “Korijere dela Sera” piše da je blokada uvedena jer Sveta stolica još nije u potpunosti ispunila sve bezbednosne mere koje propisuje Evropska unija u cilju sprečavanja pranja novca.

To znači da italijanske banke nemaju dozvolu da rade na teritoriji Vatikana, a “Dojče bank Italija”, koja je oko 15 godina pružala Vatikanu usluge elektronskog plaćanja, saopštila je da je Banka Italije ovlašćenja povukla nakon 31. decembra, javio je AP.

Vatikan tvrdi da nastoji da reši ovaj problem za hiljade turista koji posećuju njegove popularne muzeje, ali zasad nije komentarisao navodne razloge za blokadu elektronskog plaćanja.

U cilju poboljšanja mera za otkrivanje i sprečavanje pranja novca, Vatikan je pre samo nekoliko meseci angažovao jednog švajcarskog stručnjaka, navodi američka agencija. Muzeji, suvenirnice i turistički obilasci veliki su izvori prihoda za Vatikan. (B92)