Voliš zimu? Onda je Ojmjakon pravo mesto za tebe – tamo se temperatura spušta i do -71 stepen Celzijusov! Nalazi se u Rusiji u Sibiru, i najhladnije je mesto na planeti.

U Ojmjakonu prosečna temperatura u januaru iznosi -50 stepeni Celzijusovih, a najniža ikada zabeležena temperatura u tom selu bila je čak -71,2!

Mesto se nalazi na 750 metara nadmorske visine, a dužina dana varira od svega 3 sata u decembru do 21 sata tokom leta.

Ako ste mislili da tamo mogu da opstanu samo irvasi i ostale krznene životinje, grešite – selo ima oko 500 žitelja. Svoje domove oni greju pećima na drva i ugalj, a pored kupatila, mnogi domovi imaju i takozvane “poljske toalete”.

Hrane se ribom i mesom irvasa, u jedinoj prodavnici koju imaju mogu da kupe i neke druge namirnice. Povrće i voće jedu samo ako im neko donese, s obzirom na to da u njihovom selu biljke ne uspevaju.

Međutim, među njima nema neuhranjenih. Lekari to objašnjavaju činjenicom da unose dosta punomasnog kravljeg mleka. Ima i dece, verovali ili ne, koja u školu ne idu tek kada temperatura padne ispod -52 stepena Celzijusova.

Najbliži veći grad je Jakutsk, koji je nešto topliji od Ojmjakona, ali je zvanično najhaldniji grad na svetu. Bez obzira na tu titulu, u gradu se živi kao u svakom drugom: žitelji imaju na raspolaganju dva aerodroma, univerzitet, pozorište, školu, muzej… (Mondo