Najveća evropska niskotarifna aviokompanija „Ryanair“ najavila je za 2013. godinu uvođenje dugačkih letova u svoju ponudu.

Na konferenciji za štampu u Rimu povodom predstavljanja novih ruta za Italiju i Severnu Afriku, izvršni direktor kompanije Majkl O’Liri izjavio je da u 2013. godini predviđa rast od tri do četiri odsto, a da će usluge irske aviokompanije koristiti oko 82.5 miliona putnika.

„Letnji meseci će biti prilično mirni, a najveći deo rasta ostvarićemo tokom zime“, rekao je O’Liri. On je dodao da kompanija uvodi dugačke letove i da je u planu nabavka novih aviona od Boinga, krajem ove ili početkom sledeće godine.

O’Liri je opisao Boingove probleme sa novim 787 kao „precenjene“, iako su vazduhoplovne vlasti prošle nedelje iz bezbednosnih razloga prizemile sve tzv. „drimlajnere“.

„Ryanair“ je u pregovorima sa Evropskom komisijom u vezi preuzimanja irske aviokompanije „Aer Lingus“ za 694 miliona evra i O’ Liri očekuje da će od Komisije uskoro dobiti “zeleno svetlo” za ovaj posao.

Evropska Unija je 2007. godine blokirala preuzimanje „Aer Lingus-a“ od strane irske kompanije zbog sprečavanja monopola na irskim rutama. Preuzimanju se takođe protivila irska vlada koja je vlasnik 25 odsto udela u „Aer Lingus-u“ dok „Ryanair“ poseduje 30 odsto deonica u toj avio kompaniji. (B92)