Broj gostiju u češkim hotelima i pansionima lane je prvi put premašio 13 miliona, što je godišnji rast od šest do osam odsto, pokazali su podaci analitičke agencije Mag konsalting.

Godina 2012. bila je rekordna u pogledu turizma u Češkoj, ali i u svetu. Prema proceni Svetske turističke organizacije (UNWTO) prošle godine je prvi put u istoriji premašen broj od jedne milijarde međunarodnih putovanja, što je tri do četiri odsto više nego 2011. godine.

Ukupni prihodi od međunarodnih turističkih putovanja dostigli su 1,2 biliona dolara, preneli su česki mediji.

Broj domaćih gostiju smeštenih u češkim hotelima je prošle godine povećan za približno šest odsto, a stranih za osam. Češku je posetilo više od sedam miliona inostranih gostiju, što je najviše u istoriji.

Sa gledišta prihoda, protekla godina zamalo nije premašila rekordnu vrednost od 140 milijardi kruna (5,6 milijardi evra) iz 2007. Na turistička putovanja lane je potrošeno 84 do 87 milijardi kruna, ukazali su analitičari.

Vrednost prometa preduzeća koja se bave smeštajem, ishranom i ugostiteljstvom opala je na godišnjem nivou za jedan odsto, na 126 milijardi kruna. Dok je promet smeštajnih kapaciteta prošle godine blago povećan, u ishrani i ugostiteljstvu je iskazao troprocentni pad. (B92)