Talin, glavni grad Estonije, postao je ove godine prva prestonica u Evropskoj uniji koja je svojim stanovnicima obezbedila besplatan javni prevoz.

Po propisima koji su stupili na snagu 1. januara, stanovnici Talina, njih oko 420.000, imaju pravo na besplatnu vožnju svim gradskim autobusima i tramvajima, pošto kupe posebnu zelenu povlasticu koja košta svega dva evra, prenela je agencija AFP.

Gradski prevoz u Talinu je i ranije bio besplatan za starije građane. Za nerezidente, karta koja važi sat vremena košta 1,10 evra, dnevna karta tri evra, a mesečna 23 evra.

“Drago mi je što je gradski prevoz sada besplatan i ne moram više da brinem o tome da li mi je mesečna karta istekla”, rekla je za AFP tridesetpetogodišnja Galina, koja svakodnevno koristi javni prevoz u Talinu.

Iako je većina građana oduševljena potezom, postoje i oni koji se sa njim ne slažu. Najveći deo kritičara smatra da je to jednostavno pokušaj levičarske Centralističke partije da poveća popularnost uoči opštinskih izbora u oktobru.

Iz stranke, međutim, insistiraju da je inicijativa pokrenuta u cilju smanjenja saobraćajnih gužvi i zagađenja vazduha u prestonici. (B92)