Ukoliko nekom postavite ovo pitanje kroz deset godina, ne bi trebalo da vas iznenadi ako dobijete odgovor: „Po umetnosti!“

Zaljubljenici u umetnička dela uskoro će osim redovnih hodočašća u Pariz, Rim ili Njujork, morati da u svoje planove uvrste i Abu Dabi. Iz bogatog dragulja Ujedinjenih Arapskih Emirata ranije je najavljeno da će baš tu čuveni Luvr otvoriti svoje novo krilo, a sada su stigle i najnovije informacije o umetničkoj tranformaciji grada.

Prema podacima predstavljenim javnosti početkom januara u izgradnju arapskog krila Luvra biće uloženo skoro pola milijarde evra, a radovi će početi u najkraćem roku, prenosi BBC.

Dizajn velelepne zgrade potpisuje francuski arhitekta Žan Nuvel, a zgrada će se prostirati na dvadeset četiri hiljade kvadratnih metara, dok će trećina tog prostora biti namenjena izložbama. Kada bude završen, muzej na ostrvu Sadijat u Abu Dabiju izgledaće poput kupole koja lebdi iznad vode.

Slavni francuski muzej za milijardu evra dozovlio je Emiratima da koriste naziv „Luvr“ u narednih trideset godina a obezbedio je i profesionalnu podršku, kao i deo kolekcije. Očekuje se da će „arapski Luvr“ biti otvoren 2015. godine.

Postavka muzeja „Luvr Abu Dabi“ (Louvre Abu Dhabi) obuhvatiće i određene umetnine koje su trenutno izložene u centru Pompidu i u Versaju, a već su otkupljena neka dela Pola Gogena i Rene Magrit, kolekcija fotografija francuskih i američkih fotografa, brojne skuplpture…

Međutim, ovaj muzej samo je jedan deo slagalice poznate kao „Kulturni distrikt ostrva Sadijat“. Reč je o ambicioznom planu da se na tom ostrvu otvori i krilo čuvenog muzeja Gugenhajm koje će predstavljati dela savremene umetnosti.

U komšiluku će se naći i Narodni muzej „Šejk Zajed“ koji će biti posvećen nacionalnoj istoriji, dok će Centar za izvođačke umetnosti obuhvatiti koncertnu dvoranu, zgrade za operu, pozorište… Uz sve to, japanski arhitekta Tadao Ando osmislio je zgradu muzeja „Maritime“ koji je posvećen pomorskoj istoriji emirata. (B92)