Poznat po svojim znamenitostima, bogatoj kulturi i istoriji, Istanbul privlači na milione turista svake godine, ali ne dolaze svi samo da bi obilazlili spomenike i uživali u čarima nekadašnje prestonice Osmanlijskog carstva.

Ovaj turski megalopolis odnedavno je poznat i kao mesto gde muškarci, naročito oni ćosavi, mogu sebi da presade brkove.

Znak muževnosti i neprikosnovenog autoriteta, brkovi su i dalje veoma popularni u Turskoj i Aziji, pa tako muškarci, kojima priroda nije bila preterano naklonjena po pitanju malja, dolaze u Istanbul kako bi rešili problem kod specijalizovanih estetskih hirurga.

“Dolazi nam puno muškaraca koji traže da im se presade brkovi jer žele da izgledaju ozbiljnije, muževnije”, kaže dr Selahatin Tulunej, koji se već tri godine bavi ovim poslom. “Turske TV serije koje se prikazuju u arapskom svetu dosta su tome doprinele. Pacijeti hoće iste brkove i brade kakve nose naši glumci”, objašnjava on i podseća na staru izreku prema kojoj je “muškarac bez brkova, kao kuća bez balkona”.

U Istanbulu danas postoji oko 250 klinika i privatnih ordinacija koje obavljaju presađivanje brkova i brada.

Većina sarađuje sa turističkim agencijama koje nude povoljne aranžmane u koje su, pored operacije, uključeni i boravak u hotelu i obilazak grada, a cene se kreću od 2.000 evra. (B92)