Popularna makedonska turistička destinacija Ohrid, uvrštena je u “Ginisovu knjigu rekorda” sa 3,3 tone riblje čorbe, pripremljene u okviru manifestacije povodom obeležavanja Bogojavljanja i Sabora Svetog Jovana Krstitelja.

Profesori i učenici Srednje ugostiteljske škole “Vančo Pitošeski” za pripremu čorbe utrošili su 500 kilograma lososa, 200 kilograma oslića i 150 kilograma kalifornijske pastrmke, kao i 140 kilograma šargarepe, 50 kilograma celera, 20 kilograma paškanata, 110 kilograma ulja, 100 kilograma brašna, 200 veza peršuna i 20 kilograma začina i soli.

Za kuvanje 11.000 porcija riblje čorbe potrošena su 4m³ drva, a da bi sve bilo u skladu sa instrukcijama “Guinnessa” događaj je snimljen, a zatim su svi podaci o ribljoj čorbi stavljeni na papir, koji je overen kod notara. Profesor kuvanja u Srednjoj ugostiteljskoj školi Blaže Jordanovski kaže da su pripreme počele još pre mjesec dana, a da je samo spremanje počelo u petak, čišćenjem ribe i povrća.

On je za narednu godinu najavio novi Ginisov rekord. Dosadašnji rekord iznosio je 3.024 litara riblje čorbe. Bivši ambasador EU u Skoplju Ervan Fuere, koji je po završetku mandata obećao da će uvek dolaziti na Dan ribara i kupati se u Ohridskom jezeru, ispunio je sovje obećanje.

“Ovo je divna tradicija. Treba odati priznanje organizatorima za sve što čine da manifestacija iz godine u godinu bude bolja”, naglasio je Fuere. Proslava Bogojavljanja – Vodica i polaganja krsta u Ohridsko jezero ima dugu tradiciju. Poslednjih godina proslava ovog praznika znatno je obogaćena različitim sadržajima, pa na Ohrid dolazi sve više gostiju. (B92)