Hotelijerstvo je sve popularniji posao, posebno među srpskim privrednicima. Domaći biznismeni su tek prethodnih godina počeli da ulažu u turističke objekte, a sada najavljuju otvaranje niza hotela koji će promeniti politiku cena i usluge.

Uporedo sa novim objektima koji će tek biti otvoreni, direktori uspešnih hotela već su nepovratno promenili poslovnu filozofiju u hotelijerstvu Srbije. Tomislav Momirović, predsednik Udruženje hotelijera i ugostitelja, kaže da se u Beogradu tek krajem ove, odnosno sledeće godine očekuju pravi hotelski „hitovi“, pišu novosti.

– Otvoriće se nekoliko velikih hotela, koji će zavladati tržištem – kaže Momirović.- Da sam na mestu vlasnika malih hotela, bio bih jako zabrinut. Mislim da Beograd neće postati grad jeftinog smeštaja, već ozbiljan kongresni centar i za dve godine nećete moći da prepoznate hotelsku ponudu. Za ljude koji žele da rade u hotelijerstvu, otvoriće se veliki broj radnih mesta u narednih godinu dana. Pred nama je novo poglavlje u hotelskoj ponudi.

Pored „Moskve“, koju je kupio i kompletno renovirao Mile Dragić, vlasnik Mesne industrija „Matijević“ preuzeo je „Vojvodinu“ u Zrenjaninu i izgradio moderni hotel „Centar“ u Novom Sadu.

Vlasnik „Lavlje kandže“ Zdravko Rajačić ušao je u hotelijerstvo sa hotelom „Zeder“ u Novom Beogradu. Modna kuća „Mona“ godina važi za najbolje hotelijere koji imaju najluksuzniji objekat na Zlatiboru i „Ivanjicu“ na Javoru.

U narednih godinu dana Beograd će dobiti kompletno renoviranu „Kraun plazu“ (bivši „Interkontinetal“), „Mariot“ (bivše „Jugodrvo“), a privrednici su počeli da i da vojvođanske dvorce pretvaraju u hotele. Ipak, najveća atrakcija biće hipermoderni kompleks sa hotelom, šoping, poslovnim i sportskim centrom od 94.000 kvadrata vodećeg svetskog arhitekte Zahe Hadid. Na mestu bivšeg „Beka“ grčka firma „Lamda“ ulaže 200 miliona evra i otvoriće 1.000 radnih mesta.

Ovaj hotel potpuno će promeniti lice grada i Srbiju učiniti prepoznatljivom među stranim turistima.

Najjači u Nišu
Srba Ilić, nekadašnji blasnik „Junivorlda“ i „Putnika“, trenutno je vlasnik najvećeg broja hotela u Srbiji. Naime, sud je Iliću vratio „Srbija turist“, pa su sada u njegovom vlasništvu dva hotela u Niškoj Banji „Ozren“ i „Partizan“, tri u Nišu „Nais“, „Ambasador“ i „Grand“, ali i jedan u Rumi – „Best vestern park“. Ilić renovira „Grand“. (Novosti)