Od San Franciska do Kjota, svet je pun romantičnih destinacija. Iako je Pariz očigledan izbor, ima još mnogo drugih gradova (evropskih i malo egzotičnijih) u kojima vidikovci, arhitektura i hrana mogu da probude strast ili čak prosidbe.

Neki od izabranih gradova mogu biti iznenađenje za vas, ali zajednička nit koja se provlači kroz neobične i dopadljive ulice ovih gradova je njihova istorija u kombinaciji sa mirnom sadašnjošću.

1. San Sebastijan, Španija
Zašto ići: Raj pored mora, baskijski grad San Sebastijan je daleko poznat po svojim odličnim restoranima koji nose Mišelinove zvezdice i prelepoj plaži na Bahia de la Concha. Zgrade u stilu Art Nouveau i široke ulice pružaju jedinstveni i idilučni prostor za čuvene restorane poput Arzaka i Mugaritza.

Gde odsesti: Radovi lokalnih umetnika ukrašavaju mirne sobe Ville Soro, koja se nalazi na aveniji pored domova iz 19. veka.

Gde jesti: Juan Mari Arzak je pomogao da se otkrije nova baskijska kuhinja u istoimenom restoranu koji ima 3 Mišelinove zvezdice, a smatra se jednim od najboljih mesta gde možete jesti u čitavoj Španiji a i širom sveta.

2. Edinburg, Škotska
Zašto ići: Sa svojim kamenim ulicama, starim zgradama i divnim pejzažima, Edinburg ima da ponudi i istoriju i šarm. Ali to je veoma moderan grad, sa sjajnim noćnim životom, odličnim restoranima i godišnjih kulturnih festivala.

Gde odsesti: U Edinburgu postoje divne kuće u viktorijanskom stilu idealne za boravak u ovom gradu.

Gde jesti: Paul Kitching 21212 nudi meni sa klasičnim škotskim obrocima poput ribe i pomfrita ali i govedinu kao file sa prženim lukom, celerom i makadamija orasima. Broj u imenu restorana odnosi se na broj izbora večere koji se dobija svakog dana.

3. Pariz, Francuska
Zašto ići: Dok su Ajefelova kula i Versaj univerzalno romantični, većina lepih stvari u gradu su svakodnevne atrakcije poput poslastičarnica i čokoladnih prodavnica u metro ulazima iz doba secesije.

Gde odsesti: Svaka od 26 soba u Le Pavillon des Lettres je posvećena različitim piscima kao što su legende Hans Kristijan Andersen i Emil Zola koji se nalaze na zidovima elegantne bivše gradske kuće.

Gde jesti: Restoran Pierre Jancou Vivant nudi domaća vina i rustična jela poput pačjih nogu u masti sa hrskavom palentom. Najbolje poslastičarnice su La Patisserie des Reves i čokočaterija La Chocolaterie de Jacques Genin čuvena po svojim karamelama sa ukusima od cimeta do smokvi.

4. San Francisko, Kalifornija, SAD
Zašto ići: Divni vidikovci, vrtoglava brda i lepe kuće čine San Francisko jednim od najromantičnijih gradova u Sjedinjenim Državama. Svuda imate vrhunsku hranu, od kafića na sajmovima do pijace farmera.

Gde odsesti: Hotel Vertigo je smešten na mestu gde je sniman čuveni Hičkokov film „Vrtogalvica“, a dizajneri su očigledno obožavatelji narandžaste i bele boje.

Gde jesti: U Kotonji (Cotogna) Majkl Task sprema rustična italijanska jela poput pečene jagnjetine i domaćih tortelina sa začinima i pinjolama.

5. Fez, Maroko
Zašto ići: Drevni utvrđeni grad zavodi putnike svojim uličicama poput lavirinta, popunjenih izlozima prodavnica, pločicama džamija, čajnim vrtovima i tezgama preplavljenim voćem i začinima.

Gde odsesti: Nekada letnja rezidencija marokanskog paše, pažljivo restauriran La Jardin de Biehn ima hamam, galeriju i veliku baštu u andaluzijskom stilu.

Gde jesti: Smešten u staroj francuskoj klonijalnoj zgradi sa visoko-ograđenim vrtom Cecile Houizot-Nanot’s Fes et Gestes je čuven po tradicionalnom marokanskom čaju.

6. Prag, Češka
Zašto ići: Prag ima divne kuće sa crvenim crepovima, dovrce iz bajke i arhitektonski stil koji obuhvata sve od renesanse do kubizma. A zahvaljujući modernom senzibilitetu Češka prestonica danas ima i nove restorane, hotele i prodavnice.

Gde odsesti: Obnivljena Art Deco zgrada u centru grada, hotel Imperial ima mermerna kupatila i dizajnirani drveni nameštaj.

Gde jesti: Tu su Frank Gehry’s Dancing House, Celeste serves – divan restoran sa morskim plodovima.

7. Lisabon, Portugalija
Zašto ići: Iako je Lisabon pun tragova prošlosti i veoma je ceni, njegova divna stara zdanja imaju moderne restorane, butike i muzeje koje su ga učinili jednim od najpristupačnijih i najhipi gradova u Evropi kada je kultura u pitanju.

Gde odsesti: Bairro Alto se smatra prvom savremenih hotelom u Lisabonu. Njegovih 55 soba imaju tradicionalni portugalski dizajn sa luksuznim televizorima i plišanom posteljinom.

Gde jesti: Restoran 560 odaje počast jednostavnim portugalsim namirnicama poput hobotnice i svinjske kobasice – farinheira tako što ih sprema na inspirativan način: hobotnica se prži u dubokom ulju i služi sa pirinčem i dinstanim klicama, a farinheira se služi sa filo pecivom. (Domino Magazin)