Ljubitelji seoskog turizma i domaćih proizvoda moći će sami da putuju po Srbiji i tako pronađu domaćinstvo koje im odgovara, jer je napravljena detaljna mapa ruralnog turizma.

Na prvoj mapi

ove vrste nalaze se sela iz okoline Gornjeg Milanovca, Kosjerića, Ljiga, Mionice i Valjeva, a s vremenom će biti dodati i zlatiborski kraj, Ivanjica, Podrinje i ostala mesta u kojima domaćini primaju goste.

– Konačno je urađena detaljna mapa ruralnog turizma na kojoj se nalazi najveći broj domaćinstava koja najduže primaju turiste – kaže Vlada Ivanović, direktor Turističke organizacije Ljig. – Pored domaćinstava u kojima domaćini pružaju smeštaj, na mapi se nalazi i 16 „otvorenih farmi“ gde turisti mogu da, uz najavu, svrate na ručak. Tu su i domaćini koji primaju grupe, ali i oni koji prodaju domaću, organsku hranu. Ko želi može da svrati kod nekog od domaćina i da u njegovom dvorištu kupi zimnicu ili voće, ali i da lako u Ljigu, pored Ibarske magistrale, pronađe „Srpsku magazu“, gde se nalaze proizvodi iz čitave Srbije.

„Otvorene farme“ su hit u Evropi, a u Italiji su postale mesta u kojima odmor provode bogati i slavni. Nastale su u regionu Toskane i nazvane „agriturizmo“, a pretvorile su se luksuzna „odmarališta“ u kojima sada Italijani provode i medeni mesec. Najčešće su okružene vinogradima, a gosti na raspolaganju imaju bazene, pa i „ferarije“. Za sve vreme dok traje odmor gostiju, gazde obavljaju svoje poslove u polju i okućnici.

– Mi ne nudimo „ferari“, ali nudimo sve ostalo: bazene, organsku hranu, pa i vrhunski smeštaj – objašnjava Ivanović. – Cene u seoskim domaćinstvima su prilično standardizovane, a pun pansion s visokim nivoom komfora, što nudi oko 200 domaćinstava u Srbiji, može se dobiti za 2.500 dinara.

Međutim, najzanimljivije su „otvorene farme“ koje primaju goste na ručak ili im prodaju svoje proizvode. Uz ime svakog domaćina navedeno je šta prodaje, pa tako turista koji prolazi Ibarskom magistralom može da kupi sir i kajmak kod Milovanovića, zimnicu kod Daničića, prasetinu kod Ilića, prerađevine od mangulice kod Aćimovića, šljivovicu kod Ivanovića, vino i voćne rakije kod Lukića, a da jaše konja – kod Saratlića.

Na mapi su ucrtane i sve crkve, manastiri, crkve brvnare, muzeji i znamenite građevine, ali je upisanao i kada se održavaju važne manifestacije. Obeležena su i mesta gde se nalaze ostaci srednjovekovnih naselja, pećine i termalni izvori, gde su škole jahanja, edukativne farme i vodenice, a upisano je i koji domaćini imaju otvoren a koji zatvoren bazen. (Novosti)

INFO
PUN pansion u seoskom domaćinstvu od 1.500 do 2.500 dinara
NAJJEFTINIJI smeštaj je oko Drine i Ljubovije – košta 1.000 dinara
RUČAK na „otvorenoj farmi“ po osobi od 300 do 500 dinara
MAPA se može nabaviti u Turističkim info-centrima
SVE informacije www.selo.co.rs

BROJKE
4 biciklističke staze „kriju“ ovi „papiri“
5 opština nalazi se na celoj mapi
16 „otvorenih farmi“ poseduje ovaj region
700 domaćinstava prima goste svih uzrasta