Gde god da putujete treba da iskoristite priliku da probate tradicionalne specijalitete, a ovo je lista restorana u Evropi za koje najveći kuvari kažu da ne smete da ih propustite.

La Merenda – Nica
Primaju samo gotovinu, nemaju telefon i zatvoreni su svakog vikenda. Mali i šarmantni restoran u starom delu Nice jedini je preostali restoran starinskog tipa. Jelovnik je napisan kredom na ploči, cena glavnog jela je oko 1.300 dinara.

Kizilkayalar – Istanbul
Vlasnici ovog restorana na trgu Taksim želeli su da se razlikuju od prodavnica brze hrane. Svoj su specijalitet nazvali islak burger, a poseban je po pecivu umočenom u umak od paradajza, luka i maslinog ulja.

Tapas 24 – Barselona
Smešten je u podrumskom prostoru, nudi kratki jelovnik delikatesnih zalogajčića koji se jedu prstima. Među tapasima su kroketi od usoljenog bakalara, tostirani sendviči ukrašeni crnim tartufima. Cena je oko 265 dinara.

Chez Georges – Pariz
Iako je Pariz pun mesta sličnog imena, bistro Chez Georges u Latinskoj četvrti svakako je vredan zaustavljanja. Cena glavnog jela je 2.200 dinara.

Bodega Donostiarra – San Sebastijan
Tradicionalni bar, osnovan 1928. u četvrti Gros, mesto je gde ćete zaista naići na lokalne stare goste iz komšiluka, ali i mnoge poznate strance tokom međunarodnog filmskog festivala. Cena kompletne večere po osobi je 4.400 dinara.

00100 Pizza – Rim
Ljubitelji pice u Rimu će, prema preporuci stručnjaka, najbolju pojesti u prodavnici nazvanoj po kombinaciji pozivnog broja i oznaci brašna koje koriste u svojim proizvodima. Osim pica, tu su mali trouglasti sendviči sa neobičnim kombinacijama. Cena za kilogram pice je 1.500 dinara.

Curry 36 – Berlin
Smešten je kod stanice podzemne železnice Mehringdamm, kod njega se čak i u kasnim noćnim satima okupljaju taksisti, lokalni gosti i turisti. Uz svaku narudžbinu pitaće vas „sa ili bez” što znači da odaberete priloge uz kobasicu čija je cena 150 dinara.

Ostermalms Korvspecilist – Stokholm
Šveđani bi se sigurno složili da je najbolji hot-dog štand na svetu upravo u Stokholmu, sve kobasice su skuvanje i poslužene u ugrejanom bagetu sa prilozima. Čak i vegetarijanci ovde mogu pronaći varijantu za sebe.

De Kas – Amsterdam
Obnovljeni staklenik sada je pretvoren u moderan dnevni boravak pun prirodnog svetla. Na mediteranskom meniju nudi povrće i začinsko bilje sa sopstvene plantaže. Cena glavnog jela je 2.200 dinara. (24 sata