Dete od tri godine već je dovoljno stabilno da napravi prve skijaške korake, navodi se na sajtu Skijališta Srbije, koji se poziva na mišljenje lekara i profesora fizičkog vaspitanja.

U tom uzrastu razvijaju se motorika i koordinacija pokreta, pa je skijanje idealna fizička aktivnost koja će pospešiti razvoj deteta, tako da deca mogu da počnu da skijaju čim dobro nauče da hodaju, objavila su Skijališta Srbije, sa ciljem da savetima pomognu roditeljima koji su u dilemi.

Pre nego što krenete na stazu, dete treba da je dobro i udobno obučeno kako mu ne bi bilo hladno. Među savetima se navodi da bi dečije skijaško odelo trebalo da bude od materijala otpornog na vetar i vlagu, kako bi ostali suvi tokom obuke, a ne treba mu kupovati ni veću opremu, jer će im ona otežati kretanje.

Pri odabiru pancerica treba obratiti pažnju da budu taman i da imaju prostora tek da malo pomere prstiće. Najbolje bi bilo da iz pancerice izvadite uložak i prema njemu izmerite detetovo stopalo, a u svim našim ski centrima, panerice i skije mogu i da se iznajme, navode Skijališta Srbije.

Kada biraju skije, roditelji treba da uzmu u obzir detetove godine, visinu, težinu i sposobnosti. Karving skije bi trebalo da budu dužine između vrha ramena (za lakšu decu) i nivoa očiju (za krupnije mališane).

Klasične skije za dete do šest godine bi trebalo da su 15 centimetara kraće od detetove visine, a za uzrast od šest do 10 godina otprilike detetove visine.

Deca, po pravilu, ne koriste štapove sve dok ne nauče osnove skijanja, a instruktor će reći kada je dete spremno za štapove.

U ski centrima Skijališta Srbije, kao i u ostalim evropskim skijalištima, kaciga je obavezan deo ski opreme za decu, a na Kopaoniku je se može dobiti besplatno na korišćenje.

Nije preporučljivo da roditelji sami uče dete da skija, za to u ski centrima, postoje ski škole sa licenciranim učiteljima. Boravak na snegu ne znači samo skijanje, već i vožnju borda, što je takođe zahtevan sport.

Ukoliko se dete odluči za bord, odeća mora da bude komotnija od skijaške, a potrebne su i rukavice koje će ruke mališana zaštiti od padova.

Naravno, i za taj sport je neophodna kaciga,a ne treba zaboraviti ni skijaške naočare. U sva tri ski centra Srbije – Kopaoniku, Zlatiboru i Staroj Planini – postoje ski vrtići prilagođeni skijašima početnicima, podsećaju Skijališta Srbije. (B92)