Na gotovo pet kilometara peščane obale nemačkog baltičkog ostrva Reugena proteže se najveći hotel na svetu. Svih 10.000 soba ima pogled na more, ali otkako je sagrađen pre 70 godina u njemu nije odseo nijedan turista.

U pitanju je hotel „Prora“ koji su sagradili nacisti u okviru posebnog programa namenjenog širenju propagande putem raznih aktivnosti za nemačke radnike. U izgradnji je učestvovalo 9.000 ljudi, a bio je zamišljen kao „sve u jednom“ odmaralište sa bioskopskim dvoranama, bazenima i pristaništem za brodove.

Hitlerovi planovi za „Proru“ bili su epskih razmera. Prvobitni plan bio je izgradnja odmarališta sa 20.000 dvokrevetnih soba, a sanitarni čvorovi bili su zajednički na svakom spratu. Međutim, rat se dogodio pre završetka izgradnje hotela pa su se i Hitlerovi planovi promenili.

Hotel je kasnije postao vojni kompleks vojske Istočne Nemačke, a posle ujedinjenja korišćen je za potrebe Vojno-tehnološkog univerziteta. „Prora“ je danas napuštena a samo je nekoliko blokova zgrada prenamenjeno u druge svrhe.

Trenutno postoji plan da se od hotela napravi moderno odmaralište sa 300 kreveta, teniskim terenima, bazenom i malim šoping centrom. (Dnevnik)