Jedna od obaveznih destinacija za posetu tokom 2013. je Guča, američki magazin “Tajm”.

Sabor trubača u Guči jedan je od pet festivalskih događaja koje ove godine nikako ne treba propustiti, piše američki “Tajm”.

“Više od pedeset godina selo Guča u zapadnoj srpskoj regiji Dragačevo, eksplodira svakog leta uz radosne uzvike ‘opa’, tokom sedam dana koliko traje festival trube”, piše “Tajm”, nazivajuću Guču “balkanskim Vudstokom”.

Dragačevski sabor trubača, koji će se ove godine održati od 5. do 11. avgusta, pohvaljen je zbog opuštene atmosfere, vesele lokalne muzike koju, uglavnom, sviraju Romi, ali gostuju i poznata svetska imena kao što su, na primer, Goran Bregović i Emir Kusturica.

“Oni su Festival podigli na viši kulturni nivo”, piše “Tajm”. Osim toga, list ovaj muzički događaj izdvaja i zbog toga što okuplja mnogo mladih ljudi iz celog sveta, a pop zvezde sviraju u hotelima i diskotekama, kako je rekao Majkl Ginzburg, koji se sa svojim bendom iz Njujorka došao na takmičinje u Guči 2010. godine. Jagnjetina, ali i srpska tradicionalna kuhinja, takođe idu uz preporuku Guče.

Ipak, na prvom mestu nezaobilaznih događaja je Pasola, indonežanski festival koji traje tokom februara i marta. Od 14. do 18. maja biće gužve u Malmeu zbog Eurosonga, a očekuje se više od 30.000 ljubitelja ove manifestacije. Čudno jeste, ali se na listi našao i grad Grand Rapids u Mičigenu, u kome se održava “ArtPrize”. U pitanju je dodela nagrada umetnicima sa nagradnim fondom većim od 500.000 dolara. Na kraju, “Time” je izabrao Sautlend na Novom Zelandu, na kom se održava jedno od najprestižnijih moto-takmičenja na svetu “Burt Munro Challenge”. (Gdestinacija)