Prevaranata ima na svakom koraku i u svakoj državi. Njihove kreativne metode se možda razlikuju u nijansama, ali su uvek s jednim ciljem, a to je da se turistima uzme novac. Izdvajamo nekoliko saveta koji će vam pomoći da ne postanete lakoverna žrtva i ostanete bez para.

Domaći turisti budu upozoreni na određene tipove prevare i dobijaju neke savete od svojih agencija.

Prema rečima Vukašina Božovića iz agencije „Jungle Tribe”, prevare i džeparenja su moguća svuda, od najvećih evropskih metropola do siromašnih zemalja. – Uglavnom savetujemo turistima da rančeve nose s prednje strane i da novac rasporede na nekoliko različitih skrivenih mesta. Takođe, da posebno obrate pažnju na svoje stvari kada se nalaze na mestima gde ima puno ljudi – objašnjava Božović.

Narukvica
Izabere vas da budete „model” za novu narukvicu koju pravi na licu mesta. Pošto je napravi previše tesnu, ne možete odmah da je skinete i moraćete da je platite.

Flertovanje
Lepa devojka vam priđe i počne da priča s vama. Nakon kratkog upoznavanja pozove vas na piće u lokalni bar, a ispostavi se da je jedna čaša koktela oko 200 evra i da vas na vratima čeka obezbeđenje koje će vas naterati da platite.

Lažni policajci i inspektori
Zaustaviće vas na ulici i tražiti da im pokažete novčanik da vide „da li imate neke droge”. Pre nego što predate novčanik, izvadite sve kartice i novac iz njega ako niste sigurni da su pravi policajci.

Deca
Veliki broj mališana se okupi oko vas sa natpisima na kojima stoji da im treba novac da kupe hranu, pošto ih je previše, ne možete obratiti pažnju na sve njih i zbog toga možete ostati bez nekih stvari u rancu.

Slomljena kamera
Na mestima gde svi fotografišu poznate objekte, priđe vam neko i da vam telefon ili kameru da ih slikate. Ona ne radi i prilikom vraćanja „slučajno” padne na zemlju i razbije se. Onda vam ti „turisti” traže novac jer ste je pokvarili.

„Brojači” novca i konobari
Prilikom vraćanja kusura konobar ili prodavac jako sporo i čudno broji novac u nadi da ćete u žurbi uzeti to što ima u ruci i otići, a on na tome zaraditi. Takođe, trudite se da imate male novčanice za suvenire, jer se te prevare najlakše rade s velikom sumom novca. Ukoliko prodavac priča telefonom dok vi plaćate karticom, obratite pažnju da li možda slučajno slika vašu karticu. (24 sata)