Februar je u znaku karnevala – mnogi naši turisti će pohrliti u Herceg Novi i Veneciju. Defile mažoretkinja i neizbežna pleh muzika. Mimoze, mnogo zabave, ribe i vina. Izložbe cveća i sajmovi…

Tokom februara u nekim gradovima vreme je spektakla, pesme, smeha i odlične zabave. Pored Rija, u kojem se održava najpoznatiji karneval na svetu, i Venecije, gde vlada najveća gužva u Evropi, i u mnogim drugim gradovima traje svečana atmosfera.

Osim Kvebeka, u Kanadi, Goji, u Indiji, Nju Orleansu, u SAD, Kolonju, u Nemačkoj, na Balearskim i Kanarskim ostrvima, kao i u Andaluziji organizuju se velike ulične fešte.

Bogata tradicija
Naše turiste tradicionalno, u februaru, najviše privlači Herceg Novi. U ovom gradu ubrzano se sve priprema za veliku feštu, a meštani kroje i prave maske kako bi učesnici izgledali što bolje. Zabava u čast paperjastog i mirisnog žutog cveća decenijama privlači turiste iz čitavog regiona. Svi sa nestrpljenjem čekaju da povorka krene iz Kumbora, da u Đenovićima vide defile mažoretkinja i čuju bleh muziku. Najbolje maske učestvovaće na maskenbalu u hotelu “Plaža”, a deca će nastupiti u Baošiću i Igalu. Karnevalske svetkovine biće i u gradskoj luci Škver, a ko voli klape uživaće u mediteranskim pesmama.

“Praznik mimoze” počinje u petak, 1. februara, i traje čitav mesec i biće ispraćen bogatim programom. Festival se proslavlja 44 godine. Najavljeno je svečano otvaranje manifestacije na Trgu Nikole Đurkovića, u Starom gradu, kada se organizuju i koncert, kao i fešta od mimoze, ribe i vina. Karneval će se održati i u Baošićima i Igalu. Osim izložbe cveća, svi se nadaju da će ponovo biti održan i Sajam maslinarstva i vina.

Ove godine se očekuju izuzetno zanimljive maske, a pored spektakularnog karnevala, gosti će moći da uživaju i u pozorišnim predstavama, književnim večerima, likovnim izložbama, mnogobrojnim sportskim nadmetanjima, kao i u koncertu poznate etno-grupe “Bistrik” i Biljane Krstić.

Ptuj, mali slovenački gradić, poznat je upravo po karnevalu koji se već 53 godine organizuje u februaru. U Sloveniji se to zove “kurentovanje”, zahvaljujući čemu je Ptuj postao važan evropski karnevalski grad. Ove godine, ko se od 3. do 12. februara zatekne u Sloveniji treba da svrati u Ptuj i vidi paradu maski kojoj dnevno prisustvuje i po 20.000 ljudi. Na karnevalu bude oko 1.000 učesnika sa 600 tematskih maski sa etno-karakterom, a poslednjeg dana maske se spaljuju.

Bal pod maskama
Neuporedivo više ljudi, a pogotovo turista iz Srbije, privući će karneval u Veneciji. Gotovo sve naše turističke agencije organizuju putovanje na otvaranje i zatvaranje karnevala. I karneval u Veneciji počinje 1. februara, a odavno je objavljen i program mnogobrojnih zabava, maskenbala i žurki. Cena ulaznica je od 75 do 1.000 evra, u zavisnosti od mesta na kojem se bal održava i mesta u dvorani. Ulaznice za koncerte su oko 26 evra. Međutim, oni koji se odluče da otputuju na maskenbal moraju i da iznajme masku koja košta od 100 evra za običnu “komedija del arte”, pa sve do 250 evra za lep istorijski ili fantazija kostim.

Balovi se održavaju u palatama, luksuznim hotelima, poznatim kafeima i prava su gurmanska avantura, egzotičan doživljaj i, zahvaljujući neobičnoj atmosferi, nezaboravno iskustvo. Najpoznatiji “Bal pod maskama” organizuje se u hotelu “Danijeli”, na sam dan otvaranja karnevala, od 17 do 21 čas, a najjeftinija ulaznica je 100 evra.

Ipak, većina turista najviše voli da maske posmatra na ulici, uživa u atmosferi uskih uličica obavijenih maglom, mnogobrojnih kanala kroz koje se ljuljuškaju gondole…

I ove godine će na najpopularnijem karnevalu na svetu, koji se u Riju održava od 9. do 12. februara, prisustvovati turisti iz Srbije. Parada sambe i plesa u eksploziji mnoštva boja stvara utisak potpuno druge planete kojoj, uz živopisan vatromet, prisustvuje pet miliona ljudi i oko 40.000 policajaca. Većina ulaznica za karneval su već prodate, a ostale su za sektor devet i koštaju od 138 dolara. Zanimljivo je i to da u Riju već postoje rezervacije za karneval koji će se održati 2016. godine. (Novosti)