Krajem svake godine popularni turistički vodič „Rough Guides“ objavi spisak destinacija koje će, prema njihovim procenama, biti najpopularnije narednih 365 dana. Evo ko se našao na listi za 2013. godinu.

Stokholm
Početkom proleća u švedskoj prestonici otvara se jedinstveni, najveći, raspevani i razgirani ABBA muzej, posvećen najpopularnijem švedskom muzičkom izvoznom „proizvodu“. Po prvi put biće izloženi kostimi, instrumenti, brojni detalji i lične stvari četvorke koja je na svoj način obeležila drugu muzičku polovinu dvadesetog veka.

Dubrovnik
Okružen veličanstvenim kamenim zidinama i prozračno bistrim morem, Dubrovnik će postati još popularnija destinacija sa zvaničnim ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju. Očekuje se da će i, srazmerno tome, cene u ovom mondenskom mediteranskom letovalištu porasti, pa treba iskoristiti priliku i posetiti ga što pre.

Severni Kipar
Sve više turista otkriva sever Kipra koji je pod kontrolom Turaka, često i kroz jednodnevne izlete sa polascima iz južnog dela. Svakako vredi posetiti luku Kireniju, bajkovita sela Bufavento i Belpais u kojima je nekada dom pronašao pisac Lorens Durel.

Košice
Svi koji su naviknuti na tradicionalnu lepotu Rima ili Pariza, u ovom mestu pronaći će pravo osveženje. Na ovaj centar umetničkih zbivanja istočnog dela Slovačke ove godine biće uprte sve oči. Razlog je jednostavan – grad Košice odabran je za Evropsku prestonicu kulture za 2013. godinu. Osim januara i decembra, kada su zakazane svečane ceremonije otvaranja i zatvaranja, Košice posebno vredi posetiti 5. oktobra kada će se održati neverovatni Festival bele noći.

Drezden
Poput još nekoliko gradova istočnog dela Nemačke, Drezden je poznat po neverovatnoj transformaciji korz koju je prošao proteklih decenija. Grad je povratio svoj barokni šarm povezujući ga sa modernom arhitekturom gradeći jedinstveni stil. Pravo iznenađenje predstavlja odličan noćni život sa mnogo barova i klubova stvorenih za provod u sitne sate.

Severoistočni deo Islanda
Izbegnite već poznati Rejkjavik i otkrijte Island u njegovom najčistijem, prirodnom obliku. Zaputite se u nacionalni park Vatnajokul i dozvolite da vam oduzmu dah vodopadi Detifos, najveći te vrste u Evropi. Opredelite se za planinarenje i pešačenje i upoznajte Island dišući punim plućima.

Margejt
Šarmantni engleski gradić više nije poznat samo po zlatnom pesku i bajkovitom primorskom pejzažu. Nezaobilazna destinacija za sve ljubitelje savremene umetnosti biće Tarnerova moderna galerija dok će oni naviknuti na nezavisniju scenu pronaći svoje mesto u nekom od brojnih malenih umetničkih kutaka i kafića u starom delu grada.

Valparaiso
Ovaj čileanski grad postao je jedan od najprepoznatljivijih gradova Južne Amerike zahvaljujući neverovatnim šarenim kućama, zbijenim uz obalu Pacifika. Atmosfera u Valparaisu je nalik starim boemskim četvrtima. Šetnje dugim krivudavim ulicama doživljaj su za sebe i najbolji način da se upije duh ovog grada, uz obavezne pauze u nekom od brojnih malih barova sa čileanskim pićima.

Portoriko
Na talasima karipskih voda delimično pod uticajem severnoameričke vlade, Portoriko se već decenijama uspešno razvija u turističku destinaciju. Magična ali još uvek surova obala isprekidana je nedodirnutim, miljama dugim peščanim plažama. Zbog raznih uticaja kulturni život je neobično uzbudljiv sa mnoštvom festivala koji slave umetnost, hranu, piće…

Saragosa
Festival „Burning Man“ u Nevadi već je postao nadaleko čuven, ali ukoliko je SAD nemoguća misija za vas, odlična zamena mogla bi da bude sestrinski festival „NoWhere“ koji se u Saragosi održava od 9. do 14. jula 2013. godine. Hedonizam i sjedinjavanje u najčistijem i najiskrenijem obliku ovde dolaze do izražaja kao na malo kojim festivalima u svetu. (B92)