Uprkos imidžu „loših momaka“ u holivudskim filmovima, Srbi su izvrsni domaćini, a Srbija je zemlja puna mesta koje treba otkriti, piše BBC u novoj reportaži objavljenoj 22. januara.

U tekstu pod nazivom „Zavodljivi šarm Srbije“ novinarka Tamara Šivord kao prvu od atrakcija hvali Guču i Sabor trubača kao “divlji festival kome u svetu nema premca”. Za razliku od zemalja iz okruženja poput Rumunije, Hrvatske ili Mađarske, koje se sve više vežu za Evropu, Srbija ovim festivalom ostaje čvrsto vezana za svoju bogatu tradiciju, privlačeći svake godine i do pola miliona posetilaca, primećuje novinarka.

Osim provoda u Guči, pohvaljene su žurke u Beogradu koji „ima toliko kafića da nisu svi mogli stati na kopnu“. Zbog toga je provod spušten na reke u neobične splavove na kojima zabava ne prestaje.

Među mestima koje ne treba zaobići našla se i čuvena Đavolja varoš, koju osim poznatih legendi, BBC opisuje kao predeo iz psihodeličnih vestern filmova. Uz sliku čuvene maskote Gočka, deo lepih reči odvojen je i za Vrnjačku Banju, poznatu po svojim lekovitim blagodetima, ali i po najvećem opanku na svetu, teškom 222 kilograma.

Subotica je opisana kao jedinstveno mesto u Srbiji, biser arhitekture koji je na meti najrazličitijih uticaja, dok je Mokra gora opisana kao srpski Aspen, omiljeno mesto glumaca i muzičara sa brojnim neobičnim vikendicama, a hvale vredan je i Drvengrad Emira Kusturice.

Turski uticaj na Srbiju uočljiv je kroz jezik, sa više od osam hiljada turcizama, kroz kuhinju prepletenu ukusnim mesom i baklavama, ali se taj uticaj najjasnije vidi u Novom Pazaru koji je opisan kao ,ali Istanbul sa muslimanskim džamijama i srpskim svetinjama, Crkvom Svetog Petra i manastirom Spoćani.

Kopaonik je predstavljen kao skijaška tajna vredna pažnje, čak tri puta jeftinija od francuskih skijališta, dok je nacionalni park Fruška Gora opisan kao rajski vrt sa zelenim brdima, vinogradima i brojnim manastirima. Uz ovaj „dragulj Srbije“ pomenuti su i Sremski Karlovci kao idealno mesto za beg u kulturne i kulinarske užitke, kao i festival nadaleko čuveni festival „Egzit“.

U poslednjem odeljku vezanim za srpsku gostoljubivost i domaćinstvo navodi se: „Srbi su postali loši momci Holivuda, ali svaki posetilac koji je iz zemlje izašao sa 5 kilograma viška (uz herojsko preživljavanje mamurluka) zna da nije tako.“ (B92)