Od početka nove godine bilo je mnogo najava o tome šta je “sledeća velika stvar” kada su putovanja u pitanju, a kako stvari stoje 2013. godina će biti ona u kojoj rekreacija i putovanje više neće biti međusobno isključivi, piše “Hafington post“.

Iako je u poslednje vreme primetno stagniranje programa za rekreaciju u salama za vežbanje, stručnjaci iz marketinške kompanije JWT predviđaju da će 2013. godina na velika vrata uvesti “fitnes u pokretu”, koji će putnicima omogućiti da vežbaju i kada se nalaze na putovanju, piše “Hafington post”.

Kako objašnjavaju u kompaniji razlog za to je što smo iz načina života koji podrazumeva “sve ili ništa” prešli u takozvani “radim šta mogu i kada za to imam vremena” životni stil. Ranije je to podrazumevalo da ukoliko jednog dana propustite ugovoreni termin vežbaonici, trening će morati da se prebaci u sledeći dan. Sada, zbog našeg haotičnog načina života koji je pretrpan obavezama pokušavamo uklopimo sve vrste obaveza, znajući da vrlo verovatno za vežbanje nećemo imati vremena ni sutra, objašnjavaju stručnjaci.

Jedno od mesta na kojima će promene biti najuočljivije su aerodromi, gde će mesta za vežbanje biti sastavni deo aerodromskih terminala. Kako se u ovom istraživanju ističe možda najjednostavniji način da se rekreirate dok čekate na sledeći let jeste šetnja, pa je tako jedno američko zdravstveno udruženje organizovalo sa nekoliko aerodroma u Americi promotivne programe šetnje na terminalima. Tako su aerodromi u Mineapolisu i Klilvlendu dobili uređene pešačke staze sa korisnim zdravstvenim savetima i uputstvima o načinima korišćenja staza koji daju najveći efekat.

Lekari ovu ideju smatraju odličnom i naglašavaju da je šetnja jedna od aktivnosti koja donosi višestruku korist, poput opšteg poboljšanja zdravstvenog stanja i smanjennja krvnog pritiska, a ovako zanimljivo uređene staze ljude odvlače od uobičajenih loših navika, kao što su sedenje u baru uz alkoholna pića ili konzumiranja hrane iz čiste dosade.

Osim toga više neće biti izgovora kako se za vežbanje nema vremena, jer će postojati uslovi da se rekreacija osmisli onako kako to putnici sami žele, na licu mesta.

Doduše, na nekim aerodromima uslovi za bavljenje sportom i rekreacijom već su postojali i pre ove prognoze, jer se u blizini aerodroma ili na njima nalaze sale za vežbanje, a i da je i do sada bilo moguće skoknuti u spa centar, bazen ili teretanu u hotelilma koji se nalaze u sklopu aerodroma i u kojima se za simboičnu cenu može koristiti neki od programa rejkreacije.

Tako putnici na aerodromu u Vankuveru imaju slobodan pristup teretani koja se nalazi na aerodromu, putnicima na ciriškom aerodromu na raspolaganju su sale za vežbanje u hotelima “Radison Blu”, dok hoteli Kempinski na aerodromu u Minhenu omogućavaju korišćenje vežbaonica na osnovu propusnica koje se izdaju na 2 sata ili na ceo dan.

Nova godina već za nekoliko dana ulazi u svoj drugi mesec, a ukoliko se ova predviđanja obistine ubuduće možda uopšte neće biti neobično viđati ljude u šorcevima i trenerkama koji na aerodromskim terminalima trče na pokretnoj traci ili igraju fudbal na male golove. (B92)