Na štandu Nacionalne turističke organizacije Crne Gore ponudu su predstavili Ski centar Kolašin 1450, Turistička organizacija Kolašina sa ponudom privatnog smeštaja i agencije Explorer i Eco tours, Turistička organizacija Žabljaka sa ponudom hotelijera i privatnog smeštaja i Ski centar Vučje.

Akcenat ponude je, pored skijanja, bio i na predstavljanju programa koje su crnogorski turistički radnici pripremili za novogodišnju noć, pa je iskorišćena mogućnost da se dodatno promoviše novogodišnji doček koji će se pored trgova starih primorskih gradova, odvijati i u hotelima, restoranima, kafićima planinskih zimskih centara, uz vrhunska domaća vina i domaće specijalitete.

Dodatni motiv kako su naglasili iz Nacionalne turističke organizacije Crne Gore bi trebalo da budu popularni pevači, pa će tako u novogodišnjoj noći ispred zidina Starog grada Budve nastupiti Zdravko Čolić, Andrijana Božović, grupa Perper, Parni Valjak. U hotelu “Splendid” nastupaće Hari Mata Hari i Jelena Rozga, dok će u kotorskom klubu Maximus nastupati Severina, Dženan Lončarević i Tropiko bend.

Žabljak je po običaju takođe popularna destinacija za novogodišnji doček, a i za višednevni odmor. Paket aranžmani u većini hotela, kao u kolašinskoj „Bianci“ uključuju korišćenje bazena, sauna, turskog kupatila, teretane i džakuzija, kao i transfere do ski centra i nazad.

Prie i posle praznika cene smeštaja u zimskim centrima na bazi noćenja će biti oko 10 evra u privatnom smeštaju, dok će se u hotelima noćenje sa doručkom kretati u zavisnosti od kategorije: 2*-13-23€, 3*- 20-35€, 4*-40-80€, apartmani: 35-135€. Zanimljivo je da će u Kolašinu od 16. do 24. decembra važiti popust od 50% na cene u hotelima i privatnom smeštaju.

Celodnevni ski pas na Žabljaku – Savin kuk košta 15 eur. U ”Kolašinu 1450” poludnevni ski pas iznosi 12 evra a dnevni 20 evra. Svaki naredni dan nosi cenovne povoljnosti. Sedmodnevni je 104 evra, a za decu poludnevni ski pas košta 9 dok je dnevni 13 evra. Sedmodnevni ski pas za decu je 68 evra a postoje povoljnosti za grupe za decu i odrasle. U Ski centru Vučje sezonski ski pas staje 100 evra, dnevni 10 a poludnevni 5 evra. Na skijalištima Lovćena i Veruši se nalaze dečja odmarališta i tamo se ne naplaćuju ski pasovi.

Što se tiče dužeg boravka, severni, planinski deo Crne Gore ove zimske turističke sezone nudi, pored kvalitetnog hotelskog i privatnog smeštaja, niz aktivnosti za individualce, grupe, porodice. Sada postoji sve potrebno i za turiste koji nisu na snegu samo zbog skijanja i snoubordinga, već žele da provedu aktivan odmor na planini uz manje zahtevne aktivnosti – takozvane soft ski sportove, kao što su “snoušuing“ – hodanje na krpljama, “snoukajting” (bording uz pomoć zmaja i energije vetra), nordijsko skijanje, alpsko turno skijanje itd.

Oni koji više vole mediteranski način odmaranja imaju mogućnost rekreacije i odmora na šetalištima starih primorskih gradova i novih marina, kao i udobnost primorskih hotela i opuštanje u spa i velnes centrima, a mogu otkriti čari zimskog sutona u malom ribarskom mestu Ili se prepustititi bučnoj karnevalskoj povorci, praznicima u slavu cveća, festivalima ribe i vina. Neka etno sela otvorena su tokom čitave godine. Zimi, čak, ne samo da nude veoma povoljne cene smeštaja, nego i atraktivne izlete, skijaške aranžmane i uspone.

Novo u ponudi etno sela su mini staze za sankanje i dečije skijanje, kao i organizovani izleti motornim sankama do Pivskih planina, zimski usponi na Durmitor, transferi na skijališta Savin Kuk i Javorovača. Ovde se cene kreću od 15 evra po osobi do višednevnih aranžmana po povoljnijim cienama. Na drugom kraju Crne Gore, je etno selo Štavna (Andrijevica) koje je pravi izbor za ljubitelje divlje lepote Crne Gore gde noćenje po bungalovu za pet osoba staje 40 evra. (B92)