Voleli vi to ili ne, dolaskom zime, sneg je česta tema razgovora. Jedni se žale što ga uopšte nema, ili ga nema dovoljno, drugima ga je uvek previše. Međutim, postoje mesta na Zemlji na kojima on napada u neverovatnim količinama.

Jedan od gradova u kome snega ne manjka je Valdez na Aljasci. Ne samo da ga ne manjka, već je Valdez i najsnežniji grad sveta smešten na visini mora.

Prosečna količina snega koja godišnje padne u tom gradu iznosi 812,8 cm. Prošle zime sneg je tamo bio baš “zaposlen”, pa je samo u januaru palo 266,7 cm, a 12. januara 2012. godine pala je najveća ikada zabeležena količina snega u jednom danu, neverovatnih 213,4 cm.

Već početkom februara bila je premašena prosečna godišnja količina snega. Do 3. februara 2012. palo je čak je 861,1 cm snega.

Obilje snega i ne preniske temperature raj su za ljubitelje zimskih sportova i aktivnosti na otvorenom. Osim onih uobičajenih, tu se možete penjati po zaleđenim vodopadima i glečerima, a za uživanciju na snegu posetiocima ovog snežnog raja na raspolaganju su bezbrojni snežni vrhovi, doline i glečeri.

I ovih dana u Valdezu pada sneg, a prema prošlonedeljnim podacima ima ga 53,3 cm. Snežni naleti očekuju se i u narednih nekoliko dana. (Blog Meteo-info)