Kada upoznaju nova mesta, turisti često kao najveću prednost izdvajaju lepa iskustva sa lokalnim stanovništvom. Međutim, postoje i gradovi čiji stanovnici ne čine da se osećate kao dobrodošli.

Turistički sajt “Trip Advisor” objavio je nedavno rezultate svojeg godišnjeg istraživanja. Više od sedamdeset pet hiljada turista ocenjivalo je gradove u kojima su boravili ove godine. Ako je verovati sprovedenoj anketi, stanovnici Moskve nisu se baš lepo ophodili prema svojim gostima, dok Kankun može biti ponosan na svoje stanovnike koje su turisti opisali kao srdačne i neverovatno gostoprimljive.

Dakle, Kankun predvodi listu gradova koji oberučke prihvataju turiste, a odmah za petama mu je azijski gigant Tokio. Svoje predstavnike među ljubaznim gradovima ima i Evropa, pa se tako na trećem i četvrtom mestu nalaze Lisabon i Istanbul, a na devetom i desetom Amsterdam i Kopenhagen. I države bivše Jugoslavije, koje se takođe ponose gostoprimstvom i domaćinskim manirima, imaju svog predstavnika jer se na šestom mestu našao Dubrovnik.

Afriku odlično predstavlja Kejptaun na visokom petom mestu, Bangkok brani boje tajlandskih domaćina sa sedmog mesta, dok je poziciju niže zauzeo dominikanski grad Punta Kana. (B92)