Broj turista koji su ove godine prešli međunarodne granice dostići će milijardu ove nedelje, a milijarditi turista očekuje se negde u svetu u četvrtak, saopštila je danas Svetska turistička organizacija pri Ujedinjenim nacijama (UNWTO).

Turizam je u 2012. porastao za 3,5 do četiri odsto, a najveći podstrek toj cifri dali su turisti iz Kine, izjavio je generalni sekretar UNWTO Taleb Rifai za Rojters.

Broj kineskih turista uvećan je za 30 odsto na godišnjem nivou, dok je turista iz Rusije za 16 odsto više. Samo turisti iz te dve zemlje pružaju brojne prilike za tradicionalne turističke destinacije poput Mediterana, ali zemlje moraju da učine više da olakšaju putovanje, navodi UN.

Rifai smatra da mediteranske zemlje moraju da olabave vizne restrikcije za posetioce iz zemalja kao što su Brazil, Rusija, Indija i Kina, čiji je privredni rast prestigao onaj u recesijom pogođenoj Evropi i čija rastuća srednja klasa sve više putuje van državnih granica.

“Moramo da kreiramo i osmislimo programe, Kinez neće da dođe na Mediteran da bi posetio samo jednu destinaciju… To su putnici budućnosti”, naveo je Rifai, dodajući da visoki porezi takođe mogu da odbiju turiste.

Mnoge evropske zemlje podigle su poreze u okviru programa štednje da bi javne finansije dovele u red. Kada je Španija ove godine podigla porez na dodatu vrednost u turističkom sektoru na deset sa osam odsto, procenjeno je da bi mogla ostati bez oko dve milijarde evra prihoda.

“Moramo da budemo sigurni da ti porezi nisu kreirani na način da guše turištičku industriju i, laički rečeno, ubijaju kokošku koja nosi jaja”, ocenio je Rifai.

Španija, gde turizam čini 11 odsto bruto domaćeg prozivoda, i prezadužena Grčka nisu ove godine u dovoljnoj meri iskoristile nerede na Bliskom istoku, kao što su to učinile prošle godine.

Posetioci su zaobilazili severnu Afriku prošle godine zbog “Arapskog proleća” koje je potresalo region, pa je oko 7,5 miliona turista kao alternativu izabralo sunčane mediteranske destinacije poput Španije, Grčke i zemalja Balkana.

Turizam je u Španiji ove godine uvećan za tri odsto u odnosu na prošlogodišnjih osam odsto. UNWTO, čije je sedište u Madridu očekuje da će godišnji broj turista dostići 1,8 milijardi do 2020, kada će jedan od deset ljudi biti zaposlen u putničkom i turističkom sektoru. (B92)