Međunarodni sajam turizma biće održan trideset i peti put, na Beogradskom sajmu, od 21. do 24. februara 2013. godine, a zemlja partner biće Nemačka, najavljeno je iz beogradske kancelarije Nemačke nacionalne turističke organizacije.

“Nastup Nemačke kao zemlje partnera u skladu je sa strategijom predstavljanja turističkih potencijala Nemačke na tržištu jugoistočne Evrope. Turistička organizacija Nemačke je tokom 2012. godine dobila dodatna sredstva od 500.000 evra za realizaciju tog cilja” kaže Ernst Burgbaher parlamentarni državni sekretar u Saveznom ministarstvu za privredu.

Predstavnici Beogradskog sajma istakli su da je vrlo značajna činjenica za Sajam turizma našeg glavnog grada, da je Nemačka već posle prvog nastupa 2012. godine, odlučila da postane zemlja partner, dodajući da je to to jedan od retkih sajmova, koji, uprkos krizi, raste iz godine u godinu, kako po broju učesnika tako po broju izlagača.

“Ovo partnerstvo na Sajmu logičan je korak ka ostvarivanju zajednički definisanih ciljeva – povećanja razmene turista i intenziviranja saradnje turističkih industrija”, izjavio je Goran Petković, državni sekretar za turizam.

On je podsetio da ćemo u 2013. godini ponovo imati priliku da istaknemo važnu sponu između naših zemalja, kroz obeležavanje sedamnaest vekova Milanskog edikta, važnog dokumenta tolerancije, kojim je rimski car Konstantin Veliki priznao hrišćanstvo. Konstantin je rođen u Naisusu (danas Niš), živeo je u Rimu, Milanu, Trieru, krunisan je u Jorku, živeo u Carigradu (danas Istanbul) i Izraelu.

“Proslava ovog događaja okupiće i udružiti mnoge zemlje, među kojima su, naravno, Nemačka i Srbija”, ističe Gordana Plamenac direktorka Turističke organizacije Srbije (TOS), dodajući da se “raduje što će Srbija biti zemlja partner na sajmu u Štutgartu CMT 2014”.

“Ukoliko se broj putovanja u Nemačku sa ovih tržišta i dalje bude povećavao prosečnom godišnjom stopom od tri odsto, realno je očekivati da će ukupan broj putovanja iz regiona u Nemačku do 2020. godine iznositi dva miliona godišnje”, kaže Petra Hedorfer izvršna direktorka Turističke organizacije Nemačke.

Ona je najavila “da će Nemačka 2013. godine, kao jednu od ključnih tema predstaviti ponudu u oblasti kulturnog turizma, s obzirom na to da je vodeća destinacija u toj oblasti i druga po popularnosti za Evropljane u potrazi za kulturom”. (Mondo)