Poznata izreka kaže: “Svi putevi vode u Rio”…

Sao Sebastiao de Rio de Janeiro, poznatiji kao Rio de Žaneiro je najveći grad i luka u Brazilu i glavni grad istoimene savezne države. Nalazi se na obali Guanabara zaliva. Krajem XIX i XX veka su u okolini grada isušene močvare i sagrađen veliki broj zgrada po modernim urbanističkim principima, zbog čega je Rio postao jedno od najprijatnijih mesta za život u tropskom pojasu Južne Amerike.

Ovaj spektakularni grad, poznat je po velikom broju kulturnih i istorijskih spomenika, ali su od njih mnogo poznatije i popularnije čuvene nepregledno dugačke plaže. Divno prirodno okruženje, najveći svetski karnevali, samba i naravno peščane plaže Kopakabana, Ipanema i Leblon su ono po čemu se prepoznaje Rio.

Ipak, neosporno najveća atrakcija i zaštitni znak grada je statua Isusa, poznata kao Cristo Redentor na brdu Korkovado, sa koga se pruža pogled koji oduzima dah na brdo Šećerna glava sa žičarom koja ide do njegovog vrha, zatim najpoznatiji deo grada Leblon kao i jedan od najvećih stadiona na svetu, fudbalski hram Marakana. Rio takođe poseduje i dve najveće šume u urbanom području. Procena broja stanovnika u gradu za 2005. godinu bila je nešto više od šest miliona, a u širem krugu grada je procenjeno da živi između 11 i 12 miliona stanovnika.

Neslužbena himna grada je pesma “Cidade Maravilhosa”, što u prevodu znači “Čudesan grad”, koja svakako opisuje ovu krajnje živopisnu i veoma popularnu svetsku destinaciju… (LuxLife)